Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Bolest od koje strepi Evropa: Šta je to MERS?

17/06/2015

Bolest je do sada bila prisutna u Evropi 2012. i 2013. godine kad su je donijeli ljudi koji su boravili na Bliskom istoku.

– MERS je engleska kratica za novu bolest – srednjoistočni respiratorni sindrom.

Kad i gdje se bolest pojavila?

– Prvi slučajevi zabilježeni su u jesen 2012. godine u Saudijskoj Arabiji. Najviše slučajeva zabilježeno je na Bliskom istoku.

Što je uzročnik bolesti?

– Virus iz skupine korona virusa. Riječ je o velikoj porodici virusa koji uzrokuju obične prehlade, ali i SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), tešku bolest dišnog sistema koja je 2003. godine odnijela 8000 života u 30 zemalja.

[quote_box_center] WHO: Bez globalne krize

Epidemija Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Južnoj Koreji pokazuje kako se smrtonosna zarazna bolest može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali MERS još ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U priopćenju nakon sastanka svog kriznog odbora posvećenog MERS-u, WHO navodi da nisu ispunjeni uvjeti za proglašavanje globalne zdravstvene krize.

“Ova epidemija je poziv na buđenje i pokazuje da sve zemlje moraju uvijek biti spremne za nepredviđenu mogućnost izbijanja ove i drugih ozbiljnih zaraznih bolesti”, saopštio je WHO.

Globalni zdravstveni propisi definiraju međunarodnu javnozdravstvenu krizu kao izvanredan događaj koji predstavlja rizik drugim članicama WHO-a međunarodnim širenjem bolesti, a koji može zahtijevati koordiniranu međunarodnu reakciju.

MERS izaziva kašalj, vrućicu i katkad smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste obitelji kao SARS koji je, otkako se 2002. pojavio u Kini, ubio oko osam stotina ljudi.

Dosad su zabilježeni slučajevi te bolesti u Saudijskoj Arabiji i Južnoj Koreji, ali su ga putnici prenijeli u najmanje 25 zemalja svijeta. Od MERS-a umire oko 38 posto zaraženih. U Južnoj Koreji dosad je umrlo dvadeset ljudi, a zaraženo ih je 162.

[/quote_box_center]

Koji su glavni simptomi bolesti?

– Glavni simptomi su kašalj, groznica i problemi s disanjem. U nizu slučajeva razvija se ozbiljna upala pluća i dolazi do zatajenja bubrega. Smrtnost od MERS-a je oko 30 posto.

Ima li lijeka i cjepiva?

– Nema. Budući da je uzročnik virus, ne pomažu antibiotici.

Kako se bolest pojavila?

– Naučnici smatraju da virus MERS-a cirkulira među šišmišima, a nađen je i kod deva na Srednjem istoku. Smatra se da je s deva prešao na čovjeka preko devinog nazalnog sekreta i sirovog mlijeka.

Širi li se MERS s čovjeka na čovjeka?

– Iako se ne širi lako poput gripe ili ospica, MERS se može širiti međuljudskim kontaktom, najčešće među članovima obitelji oboljeloga ili bolničkim osobljem koje je s njim bilo u kontaktu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.