Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela kuća

Bolton: Snimci ne povezuju princa Muhameda s ubistvom Khashoggija

jamal khashoggi423

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Bolton tvrdi da oni koji su poslušali tonske snimke ubistva kažu nisu našli nikakve naznaka da je princ Muhammed direktno involviran u to ubistvo

Savjetnik za američku nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Bolton tvrdi da na tonskim snimcima ubistva novinara Jamala Khashoggija nema znakova da je u ubistvo umiješan i prvi saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman, javlja Anadolu Agency (AA).

Bolton boravi u službenoj posjeti u Singapuru zbog učešća na 33. Samitu Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN).

U obraćanju novinarima Bolton je komentirao brutalno ubistvo novinara Khashoggija koje se dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Bolton tvrdi da oni koji su poslušali tonske snimke ubistva, a do kojih su došli turski istražitelji, kažu da nisu našli nikakve naznake da je princ Muhammed direktno involviran u to ubistvo.

“Američki predsjednik Donald Trump kazao je da želi saznati istinu o ubistvu Khashoggija. Nisam lično slušao tonske snimke, ali izvještaji onih koji su slušali ne dovode ni u kom kontekstu princa Muhammeda u vezu s tim ubistvom”, kazao je Bolton.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da je Turska ustupila tonske snimke ubistva Sudijskoj Arabiji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Erdogan je kazao da je jasno da je ubica neko unutar 15-člane saudijske delegacije koja je posjetila konzulat u Istanbulu na dan ubistva, a da ih Saudijska Arabija može natjerati da progovore i otkriju koje je ubio Khashoggija.

Američki list “The New York Times” objavio je kako je jedan od 15 Saudijaca koji su bili u Konzulatu tokom Khashoggijevog ubistva telefonirao nedugo nakon ubistva i sagovorniku kazao da “obavijesti svog šefa da je zadatak izvršen”. List smatra da je riječ o izjavi koja direktno kompromitira saudijskog princa Muhammeda bin Salmana.

Kolumnista lista “The Washiington Post” ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.