Bori se za islam

Borac ISIL-a iz Srbije objasnio zašto je došao u rat

borac_isil_srbin

Ovaj borac jedna je od 5.000 osoba koje su se u posljednja tri dana predale sirijskim snagama

Borac Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji je došao iz Srbije, za televiziju Kurdistan 24 je iznio detalje o ovoj grupi, te objasnio zbog čega je uopšte došao na Bliski istok kako bi ratovao na strani ISIL-a.

„Pridružio sam se ratu u Siriji kako bih podržao islam i proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, tada nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra“, ispričao je on na srpskom jeziku, što se može vidjeti iz priloženog videa.

Front Nusra, ogranak Al-Kaide, pojavio se u Siriji nakon početka građanskog rata u ovoj zemlji 2012. godine, a nakon toga je preuzeo kontrolul nad Raqqom i Deir al-Zorom na sjeveru i istoku Sirije.

No, kada je formiran ISIL, kontrolu nad Raqqom preuzele su snage Islamske države.

Borac iz Srbije je jedna od oko 5.000 osoba iz Baghouza koje su se predale sirijskim snagama u posljednja tri dana, dok se posljednji „džep“ teritorije koji drži ISIL nastavlja osipati.

Djeca zaboravila maternji jezik

Sirijskoj vojsci se predaju i borci i njihove porodice, kao i taoci koje su vojnici ISIL-a otimali u posljednjih nekoliko godina.

Među njima je i grupa djece koja je 2014. godine dovedena iz Sinjara u Iraku.

Ova djeca su tada odvojena od svojih porodica i dovedena u specijalni kamp ISIL-a kako bi ih se obučilo u ratnike, a ponekad i u bombaše-samoubice.

Nakon što su oteti od porodica prije četiri godine, djeca su zaboravila svoj maternji, kurdski jezik. Za medije su odbili govoriti na arapskom jeziku, koji su naučili u kampu ISIL-a.

Prošle sedmice, sirijske snage su objavile da se bliži vojni kraj ISIL-a, pošto ova grupa više nema snage za napredovanje i kontraudare.

Ipak, borbe se nastavljaju, dok koalicione snage koje predvodi SAD vrše zračne udare u Baghouzu, u kojem se nalaze preostali borci ISIL-a i njihove porodice.

Pojedini pripadnici sirijske vojske tvrde da bi rat mogao biti završen u roku od sedmicu, no, nakon nove informacije da je u uporištu ISIL-a ostalo oko 1.000 boraca, mogao bi trajati i duže.