Kartum

Borbe se nastavljaju u glavnom gradu Sudana dok se približava rok za primirje

sudana
Foto: Twitter/ Arhiva
Rat u Sudanu

Stanovnici glavnog grada izrazili su nadu da će novi sporazum zaustaviti brutalni rat koji je potresao glavni grad Kartum i druge dijelove ove siromašne zemlje

Pucnjava i eksplozije ponovo su se čuli u glavnom gradu Sudana u ponedjeljak, nekoliko sati prije nego što je primirje u trajanju od sedam dana trebalo stupiti na snagu nakon što je prekršen niz prethodnih sporazuma o primirju.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija u nedjelju su objavile da će prekid vatre dogovoren između suparničkih strana stupiti na snagu u ponedjeljak u 21:45 po lokalnom vremenu kako bi se omogućila humanitarna pomoć civilima, javlja AFP.

Stanovnici glavnog grada izrazili su nadu da će novi sporazum zaustaviti brutalni rat koji je potresao glavni grad Kartum i druge dijelove ove siromašne zemlje.

Borbe traju već 37 dana

Borbe su izbile 15. aprila između vojske, koju je vodio sudanski de facto vođa Abdel Fattah al-Burhan, i paravojnih Snaga za brzu podršku kojima je zapovijedao Burhanov bivši zamjenik Mohamed Hamdan Daglo.

Dvije su strane u nedjelju potvrdile da će poštovati prekid vatre, što su pozdravili Ujedinjeni narodi, Afrička unija i istočnoafrički blok IGAD.

Ali već 37. dan zaredom, prijestolnica u kojem živi pet miliona stanovnika i ovo jutro osvanula je uz zvukove zračnih napada, rekli su svjedoci, dok su u gradu zabilježene visoke temperature i uz samo povremenu opskrbu vodom i strujom.

Oko 1.000 ljudi je ubijeno, a više od milion raseljeno u više od pet sedmica nasilja koje je ionako siromaštvom pogođenu zemlju još dublje gurnulo u humanitarnu krizu.