Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjesto  Therese May

Boris Johnson danas preuzima dužnost britanskog premijera

Boris _Johnson

Johnson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego se vrati radi održavanja govora pred zgradom ureda premijera

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson postat će novi premijer Velike Britanije u srijedu kasno popodne, kad premijerka Theresa May preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže njezin dogovoru o Brexitu.

Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njeni članovi izabrali Johnsona na izborima u utrci između njega i Jeremyja Hunta za osobu koja će voditi stranku i zemlju.

May će odgovarati na pitanja zastupnika premijeru u parlamentu oko podneva prije no što održi završni govor ispred rezidencije Downing Street 10, premijerkinog ureda u Londonu te zatim posjetiti kraljicu Elizabetu II. da je i službeno obavijesti o ostavci.

Johnson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego se vrati radi održavanja govora pred zgradom ureda premijera.

Očekuje se da će u srijedu navečer ili u četvrtak objaviti prva imena novih članova vlade.

Johnson će također izvijestiti parlament o svojim planovima u vezi Brexita u četvrtak, prema nepotvrđenim izvještajima u britanskim medijima.

U govoru koji je održao u utorak, Johnson je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te “obaviti Brexit” do produženog roka 31. oktobra, s dogovorom ili bez njega.

“Obavit ćemo Brexit … u novome duhu ‘što hoću to i mogu'”, rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru.

“I poput nekog snenog diva ponovno ćemo se uspraviti, raskinuti ono što nas sputava i odbaciti sumnju u sebe i negativnosti”, istaknuo je Johnson.