Globus

SAD

Svećenik imao nesreću, u automobilu mu pronašli vreću s ukradenim novcem

24/07/2019

Svećenik je uposleniku hitne pomoći koja je stigla na mjesto nesreće rekao da je novac u vreći njegova plaća

Hitna pomoć koja je stigla na mjesto saobraćajne nesreće u vozilu je zatekla svećenika sa slomljenim kukom, ali i vreću s 18.000 dolara koje je ukrao iz lokalne župe.

Dijeceza Santa Rosa, sjeverno od San Francisca, saopćila je da je novac pronađen u vozilu oca Oscara Diaza koji je imao automobilsku nesreću otkrio da je svećenik imao “dugu povijest krađe” novca po župama u kojima je služio posljednjih 15 godina.

Otuđio je više od 95.000 dolara, rekao je biskup Robert Vasa, žalostan što je 56-godišnji svećenik nečasno postupao s novcem vjernika, prenosi Hina.

“Tačna vrijednost otuđenog novca nije poznata i možda nikada neće biti, no Biskupija se obvezuje utvrditi čim prije koliko je novca ukrao u svakoj od župa”, navodi se.

Diaz je uposleniku hitne pomoći koja je stigla na mjesto nesreće rekao da je novac u vreći njegova plaća, ali nije ga uspio uvjeriti pa je ovaj pozvao policiju koja se obratila Biskupiji.

Pretragom Diazova župnog ureda pronađene su vreće s novcem u gotovini. Čekovi koje su vjernici uplaćivali za potrebe župe završili su na računu oca Diaza koji je suspendiran iz službe, no Biskupija neće pokrenuti sudski postupak protiv njega jer bi to za nju bilo preskupo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.