Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borisov: Šta ćemo ako milioni izbjeglica iz Turske krenu prema Evropi?

Boyko-Borisov

Premijer Bugarske Boyko Borisov je izjavio kako je Turska najveći susjed Evropi, tvrdeći kako je sporazum o migantima između Evropske unije (EU) i Turske veoma koristan za Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je najveći susjed Evropi. Riječ je o ogromnoj državi koja ima najveću vojsku u Evropi, dobro naoružanu i obučenu vojsku koja učestvuje u stvarnim oružanim akcijama”, kazao je Borisov u obraćanju na The University of National and World Economy (UNWE) u Sofiji gdje je govorio na temu odnosa Evropske unije i Turske.

Dotako se i nedavnog skandala s NATO vježbe u Norveškoj kada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, saznavši za cijeli slučaj, poručio kako njegova zemlja povlači svojih 40 vojnika s NATO vježbe.

“Poruka koju je Erdogan uputio tako što je povukao 40 svojih vojnika je poruka koju sam i ja na sjednicama Vijeća Evrope naglašavao i koju bi trebali prihvatiti. Ovdje je riječ o različitom tumačenju događaja. Evropski lideri, kada se radi o Turskoj i predsjedniku Erdoganu, njih u potpunosti odbacuju. Na taj način među stranama ne preostaje nikakav put za zbližavanje”, kazao je Borisov.

Naglasio je kako na sjednicama Vijeća Evrope često iznosi ovo pitanje.

“Ali oni su i na posljednjoj sjednici tražili da se prekinu svi pregovori s Turskom. Ali, Turska ima najsnažniju vojsku u Evropi. Turska bi morala biti strateški partner za NATO ali i za samu Evropu. Ne radi se ovdje samo o članstvu zemlje u EU. Moramo sačuvati proces dijaloga i pregovora s Turskom”, istakao je Borisov te pohvalio sporazum o migrantima između EU i Turske.

“U toj zemlji se nalazi blizu tri miliona izbjeglica. Dok se čak ni u Njemačkoj ne mogu usaglasiti o pitanju ilegalnih imigracija, šta će se dogoditi kada milioni izbjeglica koji se nalaze u Turskoj krenu prema Evropi?”, rekao je Borisov.

Na kraju je zaključio da je najispravnije da se migracioni pritisak zadržavi izvan granica Evropske unije.