šef evropske diplomatije

Borrell: EU spremna na angažman s talibanima dok poštuju ljudska prava

josep_borrell_Europa_ba

Nivo saradnje zavisit će, ipak, od talibanske spremnosti da ispune određene uslove, kazao je on, dodajući da to ne znači zvanično priznavanje talibana

Evropska unija je spremna na angažman s novom talibanskom vladom u Kabulu, ali oni moraju poštovati ljudska prva i ne dopustiti Afganistanu da postane baza za terorizam, izjavio je šef evropske diplomatije u petak.

– U cilju podrške afganistanskom stanovništvu, mi ćemo morati da sarađujemo s novom vladom u Afganistanu – izjavio je Josep Borrell tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU u Sloveniji.

Nivo saradnje zavisit će, ipak, od talibanske spremnosti da ispune određene uslove, kazao je on, dodajući da to ne znači zvanično priznavanje talibana.

Borrell je izjavio da nova vlada mora spriječiti da zemlja postane plodno tlo za teroriste, kao što je to bio slučaj tokom prethodnog talibanskog boravka na vlasti. Naglasio je da ona također mora poštovati ljudska prava, vladavinu zakona i slobodu medija.

Također bi trebala uspostaviti prelaznu vladu kroz pregovore među političkim snagama u zemlji, kazao je Borrell.

– To je operativni angažman, i to će povećati zavisnost o ponašanju ove vlade – izjavio je on novinarima.

Borell je kazao da talibanska vlada mora dopustiti neometan priliv humanitarne pomoći za afganistanski narod, prenosi Reuters.