Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik eu

Borrell: EU zadržava porodice diplomata u Ukrajini

borrell

Mislim da ne moramo otići, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku

Evropska unija (EU) ne prati Sjedinjene Američke Države (SAD) u povlačenju porodica diplomata iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, usred sve većeg straha od ruske invazije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da ne moramo traumatizovati pregovore koji su u toku. Mislim da ne moramo otići. Ali možda državni sekretar (Antony) Blinken ima više informacija koje će podijeliti s nama”, rekao je Josep Borrell novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

Ministri će procijeniti prijedloge Moskve o evropskim sigurnosnim aranžmanima i jačanju vojske u Ukrajini i oko nje, a očekuje se da će se Blinken pridružiti sjednici putem video veze.

Ranije je američka vlada naredila porodicama zaposlenih u ambasadi SAD u Ukrajini da napuste zemlju.

U upozorenju, “State Department je 23. januara dozvolio zaposlenima direktno angažovanim u američkoj ambasadi u Kijevu da dobrovoljno napuste Ukrajinu zbog stalne prijetnje ruske vojne akcije, i uputio je članove njihovih diplomatskih porodica da odu”.

Istakli su da postoje vijesti da Rusija planira vojnu operaciju protiv Ukrajine.

“Sigurnosni uslovi su nepredvidivi i mogli bi se pogoršati svakog trenutka, posebno duž granica Ukrajine”, navedeno je u saopštenju.