Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O Ukrajini

Borrell i Lenarčič: Osuđujemo napad na porodilište, počinioci će odgovarati

borell (1)

Rusija snosi punu odgovornost za ovaj čin vojne agresije i sva uništenja i gubitke život koji izaziva – navodi se u dokumentu

Visoki predstavnik EU Josep Borrell i komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič osudili su napad Rusije na porodilište u Mariupolju, rekavši da će oni koji su krivi za ovaj i druge zločine počinjene u Ukrajini odgovarati.

To se navodi u saopćenju objavljenom na web stranici Evropske službe za vanjsko djelovanje u četvrtak, prenosi Ukrinform.

– Evropska unija najoštrije osuđuje granatiranje porodilišta u Mariupolju od ruskih oružanih snaga. Užasnuti smo što vidimo ruske oružane snage kako čine sve veće zločine i ciljaju na najugroženije. Takvo ponašanje invazijskih snaga je sramotno, zaslužuje prijekor i potpuno je neprihvatljivo. Odgovorni za to u Ruskoj Federaciji će odgovarati za ovaj gnusni zločin – navodi se u zajedničkom saopćenju.

Uime EU, Josep Borrell i Janez Lenarčič najoštrije osuđuju opsadu grada Mariupolja i drugih ukrajinskih gradova pod teškim bombardovanjem ruskih oružanih snaga, izazivajući užas civilnog stanovništva i stvarajući humanitarne katastrofe. Naglasili su da ova teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava moraju biti momentalno prekinuta.

– Ponavljamo naš hitan poziv Rusiji da ispuni svoje obaveze i obaveze prema međunarodnom pravu i međunarodnom humanitarnom pravu, kao i da odmah prekine svoje vojne operacije. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj čin vojne agresije i sva uništenja i gubitke život koji izaziva – navodi se u dokumentu.

Prema objavljenom tekstu, EU pozdravlja osnivanje Istražne komisije u okviru Vijeća UN-a za ljudska prava, kao i otvaranje istrage od strane tužioca Međunarodnog krivičnog suda. Rusija će odgovarati za ova teška kršenja i ratne zločine.

– Hitno pozivamo Rusiju da poštuje humanitarne koridore i omogući evakuaciju civilnog stanovništva u druge dijelove Ukrajine. Pozivamo Rusiju da hitno dozvoli punu i nesmetanu humanitarnu pomoć Ukrajini – navodi se u saopćenju.

– Pozivamo Rusku Federaciju da odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu s čitave teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica – saopćila je Evropska komisija.