Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik EU

Borrell: Narodi Zapadnog Balkana znaju kroz šta prolaze Ukrajinci, zato i žele u EU

Statement of Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the Euro
Josep Borrell Fontelles

Narodi Zapadnog Balkana, nažalost, suviše dobro znaju šta je rat

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, objavio je kolumnu o ruskoj agresiji na Ukrajinu, u kojoj je spomenuo i narode Zapadnog Balkana i njihovu želju da se, upravo zbog ovakvih situacija, pridruže Europskoj uniji.

Kolumnu prenosimo u nastavku u cijelosti:

U ovom mračnom času, kada svjedočimo neopravdanoj i ničim isprovociranoj invaziji Rusije na Ukrajinu te masovnim kampanjama dezinformacija i manipulacija informacijama, neophodno je od činjenica razlučiti laži, osmišljene da opravdaju što se opravdati ne može. A činjenice su da je Rusija, velika nuklearna sila, napala i izvršila invaziju na mirnu i demokratsku susjednu zemlju, koja joj nije predstavljala prijetnju niti ju je izazvala. Štaviše, predsjednik Putin prijeti odmazdom svakoj drugoj državi koja bi mogla priteći u pomoć narodu Ukrajine. Takvoj upotrebi sile i prinude nije mjesto u 21. vijeku.

Potezi predsjednika Putina nisu samo teško kršenje međunarodnog prava, već i osnovnih principa suživota. Sa njegovim odabirom da vrati rat na evropsko tlo, svjedočimo povratku „zakona džungle“ gdje jači tlači. Na meti nije samo Ukrajina, već i sigurnost Evrope i ukupnog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, sistemu UN-a i međunarodnom pravu.

Njegova agresija uzima nevine živote, guši želju za životom u miru. Gađaju se civilni ciljevi, uz očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, tjerajući stanovništvo u zbjeg. Svjedoci smo humanitarne katastrofe u nastanku. Mjesecima smo ulagali nezapamćene napore na postizanju diplomatskog rješenja. Ali Putin je lagao u lice svim sagovornicima, pretvarajući se da je zainteresovan za mirno rješenje. Umjesto toga, odlučio se za invaziju punih razmjera, za rat u punom smislu.

Rusija mora odmah prekinuti svoje vojne operacije i bezuslovno se povući sa cijele teritorije Ukrajine. Isto važi i za Belorusiju, koja mora odmah prestati s učešćem u ovoj agresiji i poštovati svoje međunarodne obaveze. Evropska unija je ujedinjena u pružanju snažne podrške Ukrajini i njenom narodu. Ovo je pitanje života i smrti. Pripremam hitan paket za podršku ukrajinskim oružanim snagama u njihovoj borbi.

Međunarodna zajednica će se sada u svom odgovoru odlučiti za potpunu izolaciju Rusije, kako bi predsjednika Putina smatrala odgovornim za ovu agresiju. Sankcionišemo one koji finansiraju rat, kroz onesposobljavanje ruskog bankarskog sistema i njegovog pristupa međunarodnim rezervama.

EU i njeni partneri već su nametnuli značajne sankcije Rusiji usmjerene na njene lidere i elite i strateške sektore ekonomije pod kontrolom Kremlja. Cilj nije da se naudi ruskom narodu, već da se oslabi sposobnost Kremlja da finansira ovaj nepravedni rat. U tome smo blisko povezani sa našim partnerima i saveznicima, SAD-om, Kanadom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom, Južnom Korejom i Australijom. Vidimo i mnoge zemlje iz cijelog svijeta kako se ujedinjuju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, uključujući naše prijatelje na Zapadnom Balkanu. Zajedno smo na pravoj strani istorije pred užasnim napadom Rusije na slobodnu i suverenu zemlju.

Kako bi opravdali svoje zločine, Kremlj i njegove pristalice su se uključili u masovnu kampanju dezinformacija, pokrenutu prije nekoliko sedmica. Vidjeli smo ruske državne medije i njihov ekosistem koji na društvenim mrežama plasiraju neistine s ciljem obmane i manipulacije. I Zapadni Balkan je predugo bio na meti operacija dezinformacija iz Kremlja i zna prepoznati kada je izložen manipulaciji informacijama.

Propagandisti Kremlja invaziju nazivaju „specijalnom operacijom“, ali ovaj cinični eufemizam ne može sakriti činjenicu da smo svjedoci invazije na Ukrajinu u punom zamahu, s ciljem da se slomi njena sloboda, legitimna vlast i demokratske strukture. Nazivati vladu u Kijevu „neonacističkom“ i „rusofobičnom“ je besmislica. U Ukrajini su zabranjene bilo kakve manifestacije nacizma. U savremenoj Ukrajini, ekstremno desničarski kandidati su tek marginalni fenomen sa minimalnom podrškom, bez prelaska praga za ulazak u parlament. Ukrajinska vlada nije odsjekla Donbas i nije zabranila upotrebu ruskog jezika i kulture. Donjeck i Lugansk nisu republike, već ukrajinske regije pod kontrolom separatističkih grupa koje podržava Rusija.

Znamo to, a znaju i mnogi Rusi. Od početka invazije u gradovima širom Rusije održavaju se hrabri protesti, sa zahtjevom za prekid agresije na miroljubivi susjedni narod. Čujemo njihove glasove i prepoznajemo njihovu hrabrost u istupima, a vidimo i istaknute javne ličnosti u Rusiji kako podižu glas protiv ove invazije.

Nastavljam sarađivati s našim partnerima širom svijeta kako bismo osigurali zajedničku akciju međunarodne zajednice protiv ponašanja Kremlja. Dana 25. februara, samo je Rusija stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o agresiji Rusije na Ukrajinu, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bili suzdržani. Zemlje iz cijelog svijeta osuđuju napade Rusije, a na Generalnoj skupštini cijela međunarodna zajednica treba udružiti snage i pomoći da se okonča vojna agresija Rusije usvajanjem odgovarajuće Rezolucije UN-a. Posebno zahvaljujemo Albaniji kao koautoru rezolucije.

Narodi Zapadnog Balkana, nažalost, suviše dobro znaju šta je rat. Iskusili su patnju nevinih civila i znaju zašto je toliko važno boriti se za slobodu. Jako dobro razumiju kroz šta prolazi narod Ukrajine.

Upravo zbog ovih gorkih sjećanja na rat i cijeneći mir, velika većina naroda Zapadnog Balkana želi pridruživanje Evropskoj uniji, kao najuspješnijem mirovnom projektu u istoriji čovječanstva. Znaju, kao i mi, da im je mjesto unutar EU.

Sa ovim ratom protiv Ukrajine, svijet više nikada neće biti isti. Sada je, više nego ikada, vrijeme da se društva i savezi udruže kako bi izgradili našu budućnost na povjerenju, pravdi i slobodi. Trenutak je da ustanete i progovorite. Sila ne daje za pravo. Nikada nije. Nikad neće.