Globus

Svjetski dan slobode medija

Borrell: Novinari pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom

03/05/2021

Sloboda medija temeljna je vrijednost Evropske unije i podupire se putem mnogih inicijativa

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, poručio da je sloboda medija i dalje ugrožena, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nezavisno i slobodno izvještavanje medija danas je važnije nego ikad, ali sloboda medija i dalje je ugrožena. Novinari i dalje rade u teškim uslovima, pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom i nadzorom te im zbog njihova rada prijete proizvoljne zatvorske kazne ili nasilje”, poručio je Borrell.

Podsjetio je da je prema podacima Posmatračke grupe UNESCO-a u svijetu od 2020. ubijeno 76 novinara, a mnogi su uhapšeni, uznemiravani ili im se prijeti. Posebno je zabrinjavajuće rodno uslovljeno nasilje usmjereno na novinarke.

“Sloboda medija temeljna je vrijednost Evropske unije i podupire se putem mnogih inicijativa. Sloboda medija i sigurnost novinara glavni su prioriteti novog akcijskog plana za ljudska prava i demokratiju te akcijskog plana za evropsku demokratiju. U 2020. je više od 400 novinara iskoristilo EU-ov mehanizam za zaštitu boraca za ljudska prava, a EU je u mnogim regijama poduzeo važne mjere za potporu novinarima, nezavisnim medijima i borbi protiv dezinformiranja u kontekstu pandemije”, naveo je Borrell u saopštenju.

Dodao je da delegacije EU-a pomno prate sudske postupke protiv novinara, osuđuju represivne mjere protiv boraca za ljudska prava i medijskih djelatnika te nacionalnim tijelima izražavaju zabrinutost u vezi s predloženim zakonodavstvom o komunikaciji, medijima, informiranju i emitiranju.

“EU je odlučan pojačati djelovanje u Evropi i šire. I dalje će se koordinirati s međunarodnim organizacijama i mehanizmima te biti predvodnik u primjeni novih pristupa. Primjer toga je Komisijin prijedlog akta o digitalnim uslugama, kojem je svrha osigurati odgovornost velikih platformi za pravednost, sigurnost i transparentnost njihovih sistema. Nastavićemo s radom na suzbijanju dezinformacija i u saradnji sa svim partnerima tražiti djelotvorna sredstva za potporu održivim poslovnim modelima neovisnih medija”, poručio je Borrell.

Dodao je da je sloboda medija temelj demokratskih društava, “koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informisane odluke.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.