Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef diplomatije eu

Borrell: Podjele na Zapadnom Balkanu omele put zemalja ka EU

Borrell je u svom novogodišnjem blogu o najvažnijim dešavanjima u 2021. u oblasti vanjske i odbrambene politike EU-a, godinu na izmaku ocijenio kao “godinu tranzicije” u kojoj je EU radila na očuvanju svojih interesa i vrijednosti i na jačanju globalnog poretka

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell ocijenio je da su u 2021. godini porast eskalacija i retorike podjela na Zapadnom Balkanu omeli zemlje regije u njihovom približavanju evropskoj budućnosti.

Kao poseban primjer za takvo stanje, Borrell je naveo situaciju u Bosni i Hercegovini.

Borrell je u svom novogodišnjem blogu o najvažnijim dešavanjima u 2021. u oblasti vanjske i odbrambene politike EU-a, godinu na izmaku ocijenio kao “godinu tranzicije” u kojoj je EU radila na očuvanju svojih interesa i vrijednosti i na jačanju globalnog poretka.

“Taj rad mora da se nastavi i u 2022. godini”, konstatuje Borrell.

Govoreći o neposrednom susjedstvu EU-a, Borrell se prvenstveno fokusirao na Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju, gdje se Unija, prema njegovim riječima, suočila sa “jasnim primjerima politike moći” i hibridnim napadima.

“Kako se hibridni napadi šire, moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu i Moldaviju u odupiranju Rusiji i da zadržimo nepopustljiv pristup prema Bjelorusiji”, napisao je Borrell.

Borell je naglasio da je 2021. godine došlo do ponovnog pokretanja odnosa EU-a i SAD-a pod predsjednikom Joeom Bidenom koji su se ogledali u bliskoj saradnji po pitanju borbe protiv klimatskih promjena, nuklearnih pregovora Irana, korporativnog oporezivanja, ali i po pitanju odnosa sa Kinom i Indo-Pacifikom.

Šef diplomatije EU-a ocjenjuje da je Unija, kada je riječ o Kini, održala jedinstven stav u prepoznavanju te zemlje kao “partnera, konkurenta i rivala”.