Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki komesar eu

Borrell pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da uspostavi prekid vatre u Gazi

gaza izrael hamas
Foto: Abdul Rahman Salama/XINHUA/Pixsell
Arhiva

SAD je ranije korištenjem veta blokirao nekoliko rezolucija o prekidu vatre u Gazi

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je danas apel potpredsjednice Sjedinjenih Američkih država (SAD) Kamale Harris na prekid vatre u Pojasu Gaze, rekavši da sada Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija može donijeti rezoluciju za takav korak, javlja Anadolu.

– Pridružujem se pozivu američke potpredsjednice Kamale Harris na hitan prekid vatre u Gazi. Ne bi trebala postojati nikakva prepreka za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u tom smislu – napisao je Borrell na društvenoj mreži X.

SAD je ranije korištenjem veta blokirao nekoliko rezolucija o prekidu vatre u Gazi.

Složivši se i sa riječima američke potpredsjednice Harris da je previše ljudi ubijeno u Gazi od 7. oktobra, Borrell je pozvao Izrael da dozvoli nesmetan humanitarni pristup Palestincima u Gazi.

– Vrijeme je da Vijeće sigurnosti UN-a djeluje – poručio je šef EU diplomatije Borrell.

Govoreći u nedjelju u saveznoj američkoj državi Alabami, Harris je kazala da je neophodno uspostaviti prekid vatre u Gazi.

– S obzirom na ogromne razmjere patnje u Gazi, mora postojati momentalni prekid vatre u najmanje sljedećih šest sedmica, što je trenutno na stolu – rekla je Harris.