Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladimir Jovančić

Bosanac koji je pomogao Rusu da pobjegne iz pritvora mogao bi biti isporučen u SAD

Foto: Screenshot

Jovančić je, s četiri suučesnika, Ussa preko Slovenije, Hrvatske i BiH, dopremio u Srbiju, odakle je avionom iz Beograda otišao u Moskvu

Pod krinkom dostavljača namirnica, državljanin Bosne i Hercegovine Vladimir Jovančić pomogao je Rusu Artjomu Ussu (Artem) da pobjegne iz rezidencije u Milanu u kojoj je bio u kućnom pritvoru, u martu 2023., uoči izručenja u Sjedinjene Američke Države.

Osam mjeseci kasnije, Jovančić je uhapšen pri ulasku u Hrvatsku, u akciji u kojoj su surađivali talijanska i hrvatska policija, Eurojust, državno tužiteljstvo Italije i vlasti SAD-a, i trebao bi biti izručen u SAD.

Prijeti mu 20 godina zatvora

Tamo bi, u slučaju da bude osuđen, mogao biti kažnjen na 20 godina zatvora, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nešto poput filmskog scenarija odigralo se 22. marta 2023., dan nakon što je talijanski sud odlučio da će Artjoma Ussa, 40-godišnjeg ruskog biznismena, isporučiti Sjedinjenim Američkim Državama.

Jovančić je, s četiri suučesnika, Ussa preko Slovenije, Hrvatske i BiH, dopremio u Srbiju, odakle je avionom iz Beograda otišao u Moskvu.

Uss je u SAD-u optužen da je vodio globalnu shemu za krijumčarenje miliona dolara osjetljive vojne i tehnologije dvostruke namjene, kao i naftu iz Venecuele u sankcioniranu Rusiju i tamošnje oligarhe i kompanije. Artjom Uss je sin Aleksandra Ussa, bivšeg guvernera ruske regije Krasnojarsk i bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U SAD-u mu prijeti kazna do 30 godina zatvora zbog optužbi za kršenje sankcija i pranje novca. State Department je raspisao i nagradu od sedam miliona dolara za one koji pruže korisne informacije o Ussu.

Ko je sve uhapšen s Jovančićem?

Talijansko tužiteljstvo je 6. decembra navelo da je, osim Vladimira Jovančića, uhapšen i njegov sin Boris Jovančić u Italiji.

Izdati su nalozi za hapšenje državljanina Slovenije Mateja Janeziča, te dvojice Srba – Srđana Lolića i Nebojše Ilića, javila je talijanska novinska agencija ANSA.

Akcija “još traje”, pojasnili su tužitelji, a traga se za ostalom trojicom navodnih članova “bande”.

Artjom Uss
Foto: Društvene mreže
Artjom Uss

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine za RSE su rekli da “nisu službeno obaviješteni o slučaju hapšenja bh. državljanina Jovančića”.

Istovremeno, iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske je za RSE odgovoreno kako potvrđuju da je u koordiniranoj akciji s inozemnim partnerima, 4. decembra 2023. godine na ulasku u Republiku Hrvatsku uhapšen 52-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

“Za njim je više zemalja raspisalo europski uhidbeni nalog i međunarodnu potragu za kazneno djelo pomaganja i omogućavanja bijega pritvorenika u kućnom pritvoru. Nadležni sud mu je odredio istražni zatvor”, ističe se u odgovoru za RSE.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske na upit RSE je rečeno da je to ministarstvo “obaviješteno o uhićenju bosanskohercegovačkog državljanina temeljem europskog uhidbenog naloga, a za kojim je na snazi međunarodna potraga SAD-a”.

“Postupak je u tijeku”, navodi se u odgovoru za RSE iz hrvatskog ministarstva pravosuđa i uprave.

Iz Ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije nisu odgovorili da li su ih iz SAD kontaktirali povodom ovog slučaja, kao i da li su dvojica državljana Srbije od ranije poznata policiji.

Ured tužitelja SAD-a za RSE je odgovorio da ne mogu komentirati detalje o ekstradiciji.

Iz Eurojusta do objave teksta nisu odgovorili na upit RSE.

Talijanski tužitelj o umiješanosti “drugih osoba”

Milanski tužitelj Marcello Viola je u srijedu 6. decembra na konferenciji za medije rekao da postoji “mogućnost umiješanosti drugih osoba”, osim pet pomenutih u akciji.

Viola je rekao i da trenutno ne postoje dokazi o umiješanosti ruskih tajnih službi, o čemu se spekuliralo u talijanskim medijima.

Američki tužitelji su tražili da Jovančić bude izručen, jer je počinio teška kaznena djela, ali i jer se dokazi još prikupljaju. Naveli su i da postoji mogućnost da Jovančić pokuša pobjeći zbog kazne koja mu prijeti u slučaju da bude proglašen krivim, kao i da “održava mrežu kriminalaca na Balkanu, u Rusiji i drugdje”.

“Kad bi bio pušten, Jovančić bi nedvojbeno pobjegao i potražio utočište u Rusiji ili nekoj drugoj zemlji koja ne izručuje”, navodi se u dokumentu Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Kako je Uss pobjegao?

Prema zvaničnom dokumentu američkih tužitelja, Uss, koji je u Milanu uhapšen u oktobru 2022., u januaru 2023. je regrutirao “srpsku organiziranu kriminalnu grupu” koju su činili Vladimir Jovančić i drugi kako bi mu pomogli da pobjegne u Rusiju, u slučaju da talijanski sud donese odluku o izručenju.

Jovančić je najprije upoznao Ussovu suprugu u milanskom hotelu, gdje je dogovoreno da će Jovančić djelovati kao dostavljač namirnica.

Ussova supruga je Jovančiću dala i mobilni telefon i depozit od 10.000 eura za njegove usluge, navode američki dužnosnici. Talijanski tužitelji su rekli da nisu našli dokaze da je Ussova supruga umiješana.

Naknadno je Jovančić dobio i ključ karticu za direktan pristup Ussovoj rezidenciji.

Na dan bijega, Jovančić i nekoliko suučesnika su otišli u rezidenciju. Američki tužitelji pišu da je potom Jovančić Ussa otpratio u automobil i rezačem za metal uklonio elektronski monitor za gležanj, te ga bacio kroz prozor.

Foto: Screenshot
Fotografija preuzeta s nadzorne kamere koja navodno prikazuje Vladimira Jovančića kako pomaže Artjomu Ussu da pobjegne iz kućnog pritvora u Milanu, Italija, 22. marta 2023.

Monitor je aktivirao alarm, ali je Uss pobjegao dok je policija stigla do imanja.

Odvezli su se u Sloveniju, a u narednih nekoliko dana su se prebacili iz Slovenije u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

U Srbiji je Uss platio Jovančiću dodatnih 40.000 eura prije ukrcavanja u avion iz Beograda kojim je otišao u Rusiju.

Srbija je među rijetkim državama u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i ima direktne letove s Moskvom.

Američki tužitelji objavili su i fotografiju nadzorne kamere na kojoj se vidi kako Jovančić i Uss napuštaju rezidenciju u Milanu na dan bijega.

Na press konferenciji u Milanu u srijedu, 6. decembra je rečeno da su identificirana peterica članova skupine koja je omogućila bijeg preko slovenske granice, te da su se kretali u četiri automobila do Srbije, dva volva i audiju, jedan talijanskih registarskih oznaka, po jedan slovenskih i srpskih.

“Nije se radilo o improviziranom bijegu, već o razrađenom, konstruiranom i opsežno planiranom planu, do te mjere da su neki automobili bili posebno kupljeni. Karabinjeri su potvrdili da su granicu prešli u Gorici”, rečeno je na press konferenciji talijanskog tužiteljstva u Milanu.

Bijeg koji je posramio Italijane

U aprilu, nakon bijega, italijanski ministar pravde Carlo Nordio započeo je disciplinski postupak protiv trojice sudija koji su dodijelili kućni pritvor Ussu.

Nordio je tada rekao da je riječ o “grubom i neoprostivom nemaru” sudaca, jer su odobrili kućni pritvor u novembru 2022. uprkos protivljenju Tužiteljstva koje je ukazalo na velika financijska sredstva osumnjičenog i stvarnu opasnost od bjekstva.

Reuters je tad napisao da je bijeg osramotio vladu, a premijerka Giorgia Meloni je, također, kritizirala prvobitnu odluku da se Ussu odobri kućni pritvor.

Meloni je u aprilu rekla da će vlada razjasniti “anomalije” u slučaju Artjoma Ussa.

Ona je podržala ministra Nordija u namjerama da ispita razloge za Ussov kućni pritvor.

Talijanska agencija ANSA tada je napisala da je Uss navodno pobjegao uz pomoć ruskih obavještajnih operativaca.

Za šta se sve tereti Artjom Uss u SAD-u?

Američki su dužnosnici prošle godine optužili Ussa za vođenje razrađene višegodišnje sheme krijumčarenja koja je dopremala osjetljivu vojnu tehnologiju u Rusiju, kao i za navodno krijumčarenje venecuelanske nafte, kršeći američke sankcije.

Američki dužnosnici tvrdili su da su Uss i još jedan Rus, Jurij Orehov, koristili njemačku tvrtku Nord-Deutsche Industrieanlagenbau kao paravan za stjecanje osjetljivih vojnih i dvonamjenskih tehnologija od američkih proizvođača.

Predmeti su uključivali napredne poluvodiče i mikroprocesore koji se koriste u borbenim avionima, raketnim sustavima, radarima, satelitima i drugim svemirskim vojnim aplikacijama, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Neki od čipova pojavili su se u ruskoj vojnoj opremi pronađenoj na bojnom polju u Ukrajini, rekli su dužnosnici.

Njemačka tvrtka je, također, korištena kao paravan za krijumčarenje stotina miliona barela nafte iz Venecuele ruskim i kineskim kupcima, rekli su američki dužnosnici.

Ussa je 17. oktobra 2022. uhapsila talijanska policija u milanskoj zračnoj luci dok se spremao ukrcati na let za Istanbul. Orehova je uhapsila njemačka policija.

Otprilike mjesec dana kasnije, sud u Milanu naredio je da se Uss premjesti iz zatvora u kućni pritvor, potez za koji su američki dužnosnici upozorili da je potencijalno opasan zbog Ussove obitelji.

Ussov otac, Aleksandar Uss, bogati je poslovni čovjek s vezama s Igorom Sečinom, moćnikom koji je povezan s Kremljem i koji je izvršni direktor državnog naftnog diva Rosnefta za kojeg se vjeruje da je radio za sovjetske obavještajne agencije 1980-ih.

Aleksandar Uss je, također, služio kao guverner prostrane, mineralima bogate sibirske regije Krasnojarsk do aprila 2023. godine.

Kad je stigao u Rusiju nakon bijega Uss je ruskim medijima rekao: “Ja sam u Rusiji! U proteklih nekoliko posebno dramatičnih dana uz mene su bili jaki i pouzdani ljudi”, prenijela je državna novinska agencija RIA Novosti njegove riječi u aprilu.