Bosanski jezik i kultura postaje izborni predmet u istarskim školama

ucenici-skola

Osnovna škola Vazmoslav Gržalja iz Buzeta prva je počela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta od 5. septembra, a učenici mogu birati između slovenskog, italijanskog i informatike

– Taj se predmet provodi dva časa sedmično za niži uzrast i dva časa sedmično za viši uzrast, s time da su učenici podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obvezni, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek, kaže direktorica Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” Jadranka Bartolić Muzica za Glas Istre.

– Buzetska škola je, s obzirom da je imala iskustva s uvođenjem slovenskog jezika, uspjela na vrijeme ishoditi potrebnu dokumentaciju te je 5. septembra započela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta, kaže predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhamed Muratagić.

– Izuzetno mi je drago što će i učenici buzetske osnovne škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobivanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika. Siguran sam da to znači novo obogaćivanje znanja djece koja se za to opredijele, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Osim što se nalazi u “Gradu tartufa”, buzetska Osnovna škola Vazmoslav Gržalja poznata je po broju izbornih predmeta koje nudi svojim učenicima od drugog do osmog razreda. Ponuđeni izborni predmeti sastoje se od italijanskog, slovenskog i bosanskog jezika kao najnovije opcije te informatike, katoličkog i islamskog vjeronauka.

– Jako smo zadovoljni jer naišli smo na veliko razumijevanje i županijskog odjela i dirketora škola koji su pokazali interes za našu inicijativu. Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine kao i svi ostali zainteresirani učenici moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik i kulturu na tri rnivoa izučavanja, izjavio je Muratagić.

Proces uvođenja ovog izbornog predmeta pokrenulo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije u januaru u suradnji s županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, prikupljanjem podataka o broju učenika zainteresiranih za učenje bosanskog jezika i kulture, nakon čega je upućen zahtjev resornom ministarstvu.

Suglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture čekaju još OŠ Ivo Lola Ribar iz Labina, OŠ Monte Zaro u Puli, OŠ Marija i Lina u Umagu i još nekoliko strukovnih škola u Puli, tvrdi Muratagić.