Globus

hrvatski ministar

Božinović: Do ponedjeljka ćemo revidirati odluku o granicama

26/06/2020

Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. juna, rekao je Božinović

Nacionalni štab za civilnu zaštitu Hrvatske prije dva dana je donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija, no već iduće sedmice ta bi odluka mogla biti promijenjena.

Hrvatska je od 25. juna uvela novi režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Za građane koji dolaze iz tih zemalja uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija. U samoizolaciju ipak neće morati oni koji tranzitiraju, prekogranični radnici kao i oni koji navode neodgodive osobne razloge poput sprovoda, hitne medicinske pomoći i slično.

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog štaba, danas je na presici još jednom naglasio da postoje izuzeci i najavio vjerovatnu promjenu.

“Na razini EU postoje situacije koje se podvode pod termin ‘neodgodivih osobnih razloga’. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je koronakriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata”, pojasnio je Božinović, prenosi N1, i dodao:

“Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. juna pa ćemo do sljedećeg ponedjejljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže.”

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.