Globus

Hrvatska

Božinović: Pojačat ćemo kontrolu mjera, pogotovo nošenje maski

25/10/2021

Upozorio je kako se koronavirus širi iz zaraženih učenika u njihove domove, na starije osobe

Nakon sastanka članova Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Banskim dvorima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je jače inzistiranje na postojećim protuepidemijskim mjerama, pogotovo na nošenju maski gdje je to propisano, javlja Anadolu Agency (AA).

Božinović je izjavio kako je na sastanku u banskim dvorima utvrđeno kako brojevi novozaraženih, ali i hospitaliziranih osoba na intenzivnim jedinicama zbog koronavirusa u Hrvatskoj rastu. Kao razlog tome naveo je dolazak jeseni, nižih temperatura i sve više vremena kojeg stanovništvo provodi u zatvorenim prostorima.

Uz pridržavanje temeljnih epidemioloških mjera, način borbe protiv širenja virusa je sve veći broj cijepljenih, rekao je ministar Božinović, dodavši kako je cijepljenje najbolje znanstveno utemeljeno rješenje koje je dostupno kako bi se smanjila zaraza i njezino širenje.

“Pojačat ćemo kontrolu postojećih mjera, posebno kada je riječ o nošenju maski u zatvorenim prostorima. Četvrtina zaraženih nam u posljednje vrijeme dolazi iz školskog sustava, moramo vidjeti kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda produlje praznici za dva dana oko praznika Svih Svetih”, kazao je Božinović.

Upozorio je kako se koronavirus širi iz zaraženih učenika u njihove domove, na starije osobe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) najavio je promoviranje treće, odnosno booster doze, jer ljudima nakon šest mjeseci iza druge doze razina antitijela opada, što Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske smatra jednim od efektnih rješenja.

“Zbog nenošenja maski trebalo bi dodatno pooštriti kontrolu jer vidimo da se ta obaveza tretira prilično ležerno”, poručio je Božinović.

Dodao je kako za sada Stožer ne razmatra pooštravanje korištenja Covid potvrda jer, ocijenio je, europske države koje su pooštrile korištenje Covid potvrda nisu u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

Cjepivo, koje je besplatno, u prvih šest mjeseci daje najveću moguću zaštitu i puno je učinkovitije od bilo kakvog lijeka protiv koronavirusa, poručio je Božinović.

Broj novozaraženih osoba koronvirusom u Republici Hrvatskoj u proteklim tjednima je u porastu, kao i broj hospitaliziranih i preminulih osoba od Covida-19.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.