Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministartstvo zdravstva

U Kantonu Sarajevo od srijede na raspolaganju prve i treće doze vakcine Pfizer

Danas u Sarajevu nema većih redova za cijepljenje
01.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas ispred sarajevske Zetre, mjesta gdje se vrsi masovno cjepljenje, nema guzve zato sto nema Pfizer cjepiva. Juce je doslo 2000 doza zbog cega su se stvorile velike guzve. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za treću dozu potrebno je pribaviti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji”, navodi se u saopštenju

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (KS) i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije ovog kantona obavijestili građane da će u srijedu, u Kantonu Sarajevo biti na raspolaganju 3.210 prvih doza i 528 trećih doza Pfizer vakcine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Podsjećamo i da na Zetri već traje vakcinacija građana trećom dozom ove vakcine, i to sa 240 doza, koliko ih trenutno ima na raspolaganju. Treću dozu AstraZenece ili Sinopharma moguće je primiti na punktovima u domovima zdravlja”, saopšteno je iz KS.

Ministarstvo i radna grupa pozivaju na treću dozu vakcine protiv koronavirusa osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida.

“Za treću dozu potrebno je pribaviti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će vakcinacija na vakcinalnom punktu u Zetri trajati do nedjelje, 31. oktobra ove godine, nakon čega će se proces imunizacije nastaviti odvijati na punktovima u domovima zdravlja.

U Domu zdravlja Centar organiziran je vakcinacijski punkt koji će od ponedjeljka, 1. novembra ove godine, preuzeti imunizaciju stanovnika općine Centar.

“Prema najavama Federalnog ministarstva zdravstva, vakcine proizvođača Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice, a o njihovoj isporuci u KS Ministarstvo zdravstva će blagovremeno obavijestiti javnost”, navodi se u saopštenju.

Osim toga svi građani koji su primili AstraZeneca vakcine, a kojima je prošlo više od četiri ili šest sedmica od prve doze, pozvani su da do 31. oktobra pristupe revakcinaciji.