Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolumbija

Ko su najbliže saradnice uhapšenog narkobosa? Sestra i misteriozna “Mršavica” nagovijestile pad

bos

Problemi klana počeli su se nazirati u martu…

Kolumbija je objavila da će najtraženiji trgovac drogom u toj zemlji biti izručen SAD nakon što je uhvaćen u raciji, piše BBC.

Dairo Antonio Úsuga, poznat kao Otoniel, uhvaćen je u džungli nakon zajedničke operacije vojske i policije u subotu.

Vodio je najveću kriminalnu organizaciju u zemlji i godinama je na popisu američkih agencija za borbu protiv droga.

Amerika je za njegovu glavu nudila 5 miliona dolara.

Vlasti su sada odvele Otoniela u vojnu bazu u glavnom gradu Bogoti prije njegovog izručenja, navodi list El Nuevo Siglo.

Predsjednik Iván Duque pozdravio je hvatanje narkobosa u televizijskoj video poruci.

“Ovo je najveći udar na trgovinu drogom u našoj zemlji u ovom stoljeću”, rekao je. “Ovaj je udarac usporediv samo s padom Pabla Escobara 1990-ih.”

“Otoniel je bio najstrašniji krijumčar droga na svijetu, ubica policajaca, vojnika, društvenih vođa i regrutovanja djece”, rekao je kolumbijski predsjednik.

Clan del Golfo je bio strah i trepet na sjeveru Kolumbije jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad rutama krijumčarenja kokaina iz Centralne Amerike u SAD. Američka ga je vlada davno stavila na popis najtraženijih i nudila 5 miliona dolara nagrade za hapšenje.

Problemi klana počeli su se nazirati u martu ove godine kad je uhapšena Nini Johana Úsuga, Otonielova sestra. Ona je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od “posla”, a glavni joj je zadatak bio oprati “prljav” novac. Taj je posao preuzela 2015. godine nakon što je uhićena Blanca Senobia Madrid Benjumea, “La Flaca”, mršavica, Otonielova partnerka.

Nećak Harlison Úsuga je bio zadužen da skrbi o rutama kojima se droga transportirala iz Središnje Amerike i održavao je veze s meksičkim kartelima. I on je uhićen 2015.

U julu ove godine kolumbijske su snage zaplijenile 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonielu. Hapšenje je nastavak uspješnog niza operacija. I vrhunac, piše BBC.