bjelorusija

Braća osuđena u jedinoj zemlji u Evropi sa smrtnom kaznom, biće pogubljeni (FOTO)

bratya_kostevy_ubiystvo_uchitelnicy_vysshaya_mera

Stanislawu Kostsewu (19) i njegovom bratu Illyi (21) jedina je nada predsjednik Aleksandar Lukašenko koji ih može pomilovati te bi tako mogli izbjeći smrt strijeljanjem u potiljak, piše Mirror

U Bjelorusiji bi trebala biti pogubljena dva brata koja su osuđena na smrt zbog brutalnog ubistva svoje bivše učiteljice, a posljednja je to zemlja u Europi koja ima smrtnu kaznu.

Stanislawu Kostsewu (19) i njegovom bratu Illyi (21) jedina je nada predsjednik Aleksandar Lukašenko koji ih može pomilovati te bi tako mogli izbjeći smrt strijeljanjem u potiljak, piše Mirror.

Ali, on ih je u javnosti već nazvao “ološima” tako da je pomilovanje vrlo malo vjerovatno. Braća su ubila 47-godišnju učiteljicu Natalyu Kostritsu ubovši je nožem više od stotinu puta, a nakon toga su zapalili njezinu kuću.

Ubili su je jer je učiteljica prijavila njihovu sestru socijalnoj službi zato što je smatrala da ne vodi brigu o dvoje svoje malodobne djece.

Bjeloruski predsjednik i prije proglašenja presude iznio je detalje stravičnog ubistva.

– Dva ološa, ne postoji drugi naziv za njih jer su i prije bili optuženi za napad, ubila su svoju učiteljicu. Zašto? Zato što je štitila djecu njihove sestre. Ubadali su je i rezali cijelu noć. Preklinjala ih je za život, ali oni su je dokrajčili uprkos njezinim molbama – rekao je nedavno Lukašenko.

On je od 1994. potpisao smrtne presude za više od 250 osoba, samo je jednu pomilovao.

– Nakon toga se osjećaš užasno, osjećaš strah. Duboko si uzrujan jer znaš da će osoba biti ubijena zbog tvog potpisa. Ali, to je puno bolji izbor od doživotnog zatvora jer su takvi ljudi zatvoreni u kavezima poput životinja – rekao je svojedobno Lukašenko.

Inače, braća su uhapšena nakon što je njih pronađeno računar učiteljice koju su ubili, a koje su ukrali. Priznali su zločin te da su nož bacili u rijeku. Na sudu su molili za milost tvrdeći da su bili pijani.