Globus

MRMKS

Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN: Još uvijek negiraju zločina i slave ratne zločince

08/06/2020

Nakon 25 godina odavno je trebalo prekinuti s retorikom prošlosti i hitno su potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira, rekao je Brammertz

Serge Brammertz, tužilac Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. On je počeo obavještenjem Vijeću sigurnosti da je Tužilaštvo sada riješilo slučajeve dva od tri glavna bjegunca protiv kojih je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) podigao optužnice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Brammertz je izvijestio Vijeće sigurnosti o nedavnom hapšenju Feliciena Kabuge, koji je bio bjegunac od pravde skoro 23 godine. Kabuga je optužen kao jedna od vodećih ličnost u genocidu protiv Tutsija u Ruandi 1994. godine. Brammertz je detaljno objasnio kako je proaktivna analitička istraga koja je vođena u posljednjih nekoliko godina, u kombinaciji s izuzetnom saradnjom s francuskim vlastima, dovela do uspješne operacije hapšenja u Francuskoj 16. maja 2020. godine u jutarnjim satima.

Tužilac je dalje obavijestio Vijeće sigurnosti da je tužilaštvo, DNK analizom, potvrdilo smrt Augustina Bizimane, bivšeg ministra obrane u privremenoj vladi i drugog velikog optuženog kao jednog od istaknutih vođa genocida 1994. godine.

“Ovi uspjesi su rezultat naših kolektivnih napora“, istakao je Brammertz.

Tužilac je naglasio da je očekivanje da se zadovolji pravda kao i povjerenje i podrška žrtava i onih koji su preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi 1994. omogućio rad Tužilaštva. Dalje je istakao odlučujuću ulogu Vijeća sigurnosti i to što su mnoge države članice UN-a pružile posebno značajnu pomoć. Osvrćući se na brojne važne doprinose partnera Tužilaštva, tužilac Brammertz je rekao:

“Zajedno smo ponovo pokazali da se međunarodnom saradnjom mogu postići impresivni rezultati.”

Tužilac je zatim informisao Vijeće sigurnosti o statusu potrage za preostalim bjeguncima. Potvrdio je opredjeljenje tužilaštva da iskoristi zamajac i poslao je jasnu poruku da će svi bjegunci koje je optužio MKSR biti pronađeni. Napomenuvši pozive Vijeća sigurnosti i Afričke unije da sve države članice sarađuju s tužilaštvom kako bi se uhapsili preostali bjegunci, tužilac je naglasio: “Žrtve i preživjeli genocida protiv Tutsija u Ruandi 1994. ne zaslužuju ništa manje nego našu potpunu kolektivnu posvećenost”.

Brammertz je iznio uvjeravanje Vijeću sigurnosti da se Tužilaštvo čvrsto fokusira na lociranje preostalih bjegunaca, uključujući Protaisa Mpiranya, i zaključio da saradnja s Tužilaštvom “nije samo zakonska obaveza, nego još više moralna obaveza prema žrtvama i preživjelima“.

Osvrćući se na ograničeni broj suđenja i žalbenih postupaka iz nadležnosti mehanizma, tužilac Brammertz je napomenuo uticaj pandemije COVID-19 na postupke u predmetima Turinabo i dr., Stanišić i Simatović i Mladić. Uprkos obustavi postupaka u sudnici, OTP je nastavio u potpunosti raditi na ovim predmetima van sudnice i nastavio je da obavlja i ostale funkcije iz svog mandata, efikasno osiguravajući kontinuitet poslovanja uprkos značajnim izazovima.

Brammertz je ponovo obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranom veličanju ratnih zločinaca i negiranju zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče Ruande, tužilac je rekao:

“Još postoje zajednički pokušaji da se negira genocid u Ruandi.“

Kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, tužilac je izvijestio da je negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca preovlađujuće, i da nažalost “negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regiona“.

Ovogodišnjim obilježavanjem 25. godišnjice mnogih zapaženih događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući genocid u Srebrenici, tužilac je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti da se ponašaju odgovorno i da žrtve i civilne patnje stave u prvi plan svih komemoracija.

“Nakon 25 godina odavno je trebalo prekinuti s retorikom prošlosti i hitno su potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira“, smatra Brammertz.

Tužilac Brammertz je zaključio svoje izlaganje izrazivši zahvalnost Tužilaštva Vijeću sigurnosti za kontinuiranu podršku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.