Brammertz u Beogradu: Nezadovoljstvo zbog nedostatka regionalne saradnje

Vucic – Brammertz

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz izrazio je danas u Beogradu nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje, a sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem se saglasio da je neophodno posvetiti posebnu pažnju problemu nestalih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, Vučić i Brammertz su razgovarali o predstojećem izvještaju tužioca za Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

Glavni tužilac i predsjednik Vučić su se saglasili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih, a Vučić je naglasio da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Kao dio podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Brammertz je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Predsjednik Srbije zahvalio je na prijedlogu glavnog tužioca da srpske nadležne institucije učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primjenu Strategije za ratne zločine u Srbiji.

Saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija se kontinuirano i na dobrom je nivou, istakao je Vučić i naglasio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.