Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dramatično u Hrvatskoj

Brane se kuće, poslan SMS upozorenja: “Radimo sve da spriječimo najcrnji scenarij”

poplava drava
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Za odbranu od poplave od vreća ispunjenih pijeskom grade se “bunari”, a kako je navela Trnski, samo je u posljednjih nekoliko sati pristiglo devet kamiona pijeska

Od juče je kritično u Podravini u Hrvatskoj. Drava je dosegnula rekordne nivoe. Probila je u jezero Šoderica kod Koprivnice i razvalila obalu, poplavila kamp, šetnicu i ostatak područja kod pruge i ugostiteljskog objekta Ribički dom, a urušila se i kuća. Vodni val urušio je i cestu kod Šoderice.

Kritično je u nekoliko naselja uz Dravu između Koprivnice i Đurđevca. U Drnju je poplavilo nekoliko kuća. Evakuirano je nekoliko ljudi.

Jučer je poslan i prvi državni SMS upozorenja, dobili su ga ljudi kod Koprivnice.

Vrhunac vodenog vala

Situacija u općini Drnje i mjestu Gabajeva Greda u općini Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji za sada je pod kontrolom, a teško je predvidjeti kada se može očekivati vrhunac dravskog vodenog vala, izvijestili su rano ujutro načelnici tih općina.

“Teško je procijeniti kada se može očekivati vrhunac vodenog vala, no radimo sve da se spriječi najcrnji scenarij, a to je da voda probije nasip”, izjavila je za Hinu načelnica općine Hlebine Božica Trnski.

Apostrofirala je nadljudske napore brojnih angažiranih. Tu je oko 300-tinjak mještana, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz gotovo svih županijskih mjesta, u pomoć je pristiglo oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a tu su i članovi HGSS-a.

Bunari za odbranu od poplava

Za odbranu od poplave od vreća ispunjenih pijeskom grade se “bunari”, a kako je navela Trnski, samo je u posljednjih nekoliko sati pristiglo devet kamiona pijeska, što odrađuju Hrvatske vode.

Da je situacija pod kontrolom, ali i da je teško procijeniti kada će doći do vrhunca vodenog vala, izjavio je i načelnik općine Drnje Petar Dombaj.

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara, a dosadašnji rekord, zabilježen 2014. godine, iznosi 578 centimetara, rekao je Dombaj za Hinu, navevši i da su u lokalnoj Dravskoj ulici poplavljena pojedina dvorišta i pomoćni objekti, no ne i kuće.

I on je apostrofirao važnu ulogu Hrvatskih voda, kao i veliku požrtvovanost pripadnika javnih i dobrovoljnih vatrogasnih službi te županijske civilne zaštite.