Globus

virus hara latinskom amerikom

Brazil oborio neslavan rekord, u jednom danu 34.918 zaraženih

17/06/2020

Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vrijeme dok pandemija nastavlja ubrzavati u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Brazil je postavio neslavni rekord u utorak kada je potvrđeno 34.918 zaraženih novim koronavirusom u jednom danu, tako da ih je sada ukupno 923.189.

Brazil je također zabilježio 1282 slučaja smrti od posljedica covida-19, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Ukupan broj mrtvih je 45.241.

Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vrijeme dok pandemija nastavlja ubrzavati u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Carissa Etienne kazala je na videobrifingu iz Washingtona da Brazil izaziva veliku zabrinutost.

“Ne vidimo da transmisija usporava u Brazilu”, kazala je Etienne.

PAHO savjetuje da Brazil i druge zemlje u regiji nastave jačati mjere fizičkog distancirala te da se privreda ponovno otvara polako i pažljivo.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro dugo se protivio mjerama socijalnog distanciranja i mnoge brazilske države se ponovno otvaraju uprkos tome što je epidemija i dalje teška, javlja Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.