Globus

Ubio 51 vjernika

Brenton Tarrant stigao na ročište o izricanju kazne

23/08/2020

Tarrant je prebačen u Christchurch, grad u kome se pucnjava desila, iz oklandskog zatvora u Paremoremu, javile su novine New Zealand Herald

Optuženi bjelački suprematista koji je ubio 51 muslimanskog vjernika u prošloj godini, u masakru koji je podstaknuo globalnu kampanju na suzbijanju govora mržnje na internetu, stigao je u nedjelju u Christchurch uoči ročišta o izricanju kazne.

Brenton Tarrant prebačen je avionom novozelandskog zrakoplovstva na aerodrom u Christchurchu u nedjelju popodne, noseći zaštitni prsluk i kacigu u pratnji naoružanih policajaca, prije nego što je prebačen u stražnji dio bijelog kombija, prikazuju televizijski snimci.

On se izjasnio krivim po 51 tački optužbe za ubistvo, 40 tačaka za pokušaj ubistva i po jednoj za teroristički čin.

Tarrant je prebačen u Christchurch, grad u kome se pucnjava desila, iz oklandskog zatvora u Paremoremu, javile su novine New Zealand Herald.

Sud u Christchurchu započet će višednevno ročište u ponedjeljak, tokom koga će preživjeli i članovi porodica žrtava davati izjave.

Tarrant, Australac, bit će osuđen nakon što mu bude omogućeno da da izjavu.

Presuda za ubistvo obično povlači doživotnu robiju. Sudac može izreći kaznu doživotne robije bez mogućnosti oslobađanja, koja nikada nije korištena u Novom Zelandu, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.