Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prekid finansiranja univerziteta

Brisel uputio neugodan udarac Orbanu i Mađarskoj: “Ovo je neprihvatljivo!”

Aleksandar Vučić uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici
16, September, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with the Prime Minister of Hungary, Viktor Orban. Viktor Orban. Photo: Milos Tesic/ATAImages. 16, septembar, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom. . Photo: Milos Tesic/ATAImages.

Evropska unija je napisala pismo mađarskoj vladi u kojem za sada povlači Erasmus podršku mađarskim fondacijskim univerzitetima. Zabrana se odnosi na prijave pristigle nakon 15. decembra 2022. godine

Mađarska vlada je u četvrtak saopćila da je nedavna odluka Evropske komisije da isključi neke mađarske univerzitete iz finansiranja programa Erasmus neprihvatljiva i da će održati razgovore s Briselom kako bi riješila to pitanje, javlja Reuters.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je na brifingu da je odluka Komisije, koja se odnosi na institucije kojima upravljaju takozvane ‘fondacije javnog povjerenja’, neopravdana jer je Mađarska udovoljila zahtjevima Brisela za izmjene ovih fondacija.

Evropska unija je napisala pismo mađarskoj vladi u kojem za sada povlači Erasmus podršku mađarskim fondacijskim univerzitetima. Zabrana se odnosi na prijave pristigle nakon 15. decembra 2022. godine.

Obrazovne institucije u Mađarskoj koje djeluju u obliku fondacija povjerenja od javnog interesa ili ih održavaju takve fondacije ne mogu dobiti nove grantove iz Erasmus+ programa saradnje i obrazovne razmjene koji finansira Evropska unija.

Osim toga, ovo se odnosi i na okvirni program za istraživanje i inovacije Horizon Europe. Krajem decembra nadležne generalne direkcije Evropske komisije obavijestile su službe odbora i nacionalne vlasti kojima je povjereno upravljanje sredstvima.