Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Britanci objavili najnoviji izvještaj, ukrajinska vojska: Preuzimamo kontrolu na jugu

tenk ukrajina tw

Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajiva i Hersona na jugu zemlje, rekli su vojni dužnosnici

Stigao je najnoviji obavještajni izvještaj britanskog ministarstva odbrane. U saopćenju se Ministarstvo odbrane uglavnom usredotočuje na situaciju u Bjelorusiji, gdje je jučer objavljeno da se održavaju velike vojne vježbe.

“Bjeloruske kopnene snage su primijećene kako se razmještaju od garnizona do terena, na vježbe”, navodi se.

“Ovo je u skladu sa sezonskim normama jer Bjelorusija ulazi u kulminaciju ciklusa zimske obuke u mjesecu maju.”

Ministarstvo odbrane je dodalo da će Rusija “vjerovatno nastojati povećati prijetnju koju Ukrajini predstavljaju ove vježbe kako bi popravila ukrajinske snage na sjeveru”.

Ukrajinska vojska preuzima kontrolu na jugu

Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajiva i Hersona na jugu zemlje, rekli su vojni dužnosnici.

Zbog uspješnih akcija ukrajinskih branitelja, ruske snage su “izgubile kontrolu nad nekoliko naselja na granici Mikolajevske i Hersonske regije”, stoji u najnovijem obavještajnom izvještaju ukrajinskog Glavnog štaba oružanih snaga.

Međutim, teške borbe se nastavljaju u Mariupolju gdje ruski okupatori fokisiraju svoje napore na blokiranje i pokušaj uništenja ukrajinskih jedinica stacioniranih u području čeličane Azovstal, dodali su dužnosnici.

Uz potporu aviona, neprijatelj je nastavio ofenzivu kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem, nastavlja se izvještaj. Rusija također “provocira napetosti” u pridnjestrovskoj regiji Moldavije, tvrdi Ukrajina.