Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Rusija sanja da će nestati sloboda Evrope, njihovi snovi neće se ostvariti

zelenski tw

U govoru je upozorio da bi se ruska invazija mogla proširiti na druge europske zemlje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poželio je mir prilikom obraćanja Danskoj u povodu 77. godišnjice oslobođenja te skandinavske države od nacista u Drugom svjetskom ratu.

“Ruska država nije spremna zaustaviti rat. Oni sanjaju o osvajanju Ukrajine i drugi europskih zemalja. Još uvijek sanjaju da će nestati sloboda Evrope. Ali njihovi snovi se neće ostvariti. San o miru će se ostvariti. Baš kao što se to dogodilo prije 77 godina”, poručio je Zelenskij. Snimka njegova unaprijed snimljenog obraćanja prikazana je mnoštvu okupljenih na javnim trgovima u Kopenhagenu.

U govoru je upozorio da bi se ruska invazija mogla proširiti na druge europske zemlje.

“U Ukrajini se odlučuje o budućnosti našeg kontinenta. Ne samo mi, nego hoće li naši komšije imati mir. Niko ne može reći koliko će još dana trajati ovaj rat. Ali vjeruje da se bliži naš dan oslobođenja”, poručio je.

Još 344 civila spašeno iz Mariupolja

Još 344 osobe spašene su iz opkoljenog grada Mariupolja u drugoj operaciji evakuacije, potvrdio je Zelenski u svom posljednjem nacionalnom obraćanju.

“Danas je završena druga faza naše operacije evakuacije iz Mariupolja. Spašene su 344 osobe – iz grada i prigradskih naselja. Toliko je ljudi danas otišlo u Zaporižje… Svi oni dobivaju potrebnu pomoć. Svi će oni dobiti najbrižniji tretman naše države”, rekao je.