rat u ukrajini

Britanci: U redovima ruske vojske vlada neposluh, srušili su svoj avion i sabotiraju opremu

rat ukrajinska vojsla fb

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming izjavio je u srijedu da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršenje komandi, a između ostalog su slučajno oborili i jedan ruski avion

Britansko ministarstvo odbrane upravo je objavilo svoj najnoviji obavještajni izvještaj u kojem sugeriraju da će se teške borbe vjerojatno voditi idućih dana u Kijevu.

“Uprkos ruskim izjavama koje ukazuju na namjeravano smanjenje vojne aktivnosti oko Černihiva, nastavljena su značajna ruska granatiranja i raketni udari.

Ruske snage nastavljaju držati položaje istočno i zapadno od Kijeva uprkos povlačenju ograničenog broja jedinica. Najvjerovatnije će se idućih dana voditi teške borbe u predgrađima Kijeva.

U Mariupolju se nastavljaju teške borbe, što je ključni cilj ruskih snaga, no ukrajinske snage i dalje kontroliraju središte grada”, objavilo je britansko ministarstvo.

Glavni štab ukrajinske vojske objavio je najnoviju procjenu situacije u Ukrajini.

“Rusko vodstvo priprema se za formiranje vlastitih okupacijskih vlasti na privremeno okupiranim područjima. U Rusiji se biraju i šalju u Ukrajinu zaposlenici agencija za provođenje zakona”, stoji u objavi.

“U regiji Herson, FSB, 652. skupina informacijsko-psiholoških operacija i oficiri 12. Glavne uprave Glavnog štaba Ruske Federacije rade na stvaranju još jedne pseudo-republike u regiji. Njihov je posao obavljati takozvani rad s lokalnim vlastima i javnošću. Okupatori se sve više demoraliziraju.

U jedinicama 60. zasebne motorizirane brigade 5. svevojne vojske Istočnog vojnog okruga s dužnosti su smijenjena dva komandanta vodova zbog nepoštivanja komandi. Zamjenik komande brigade za vojno-politički rad stići će u Donjeck.

U jedinicama Baltičke flote, posebice 79. odvojene motorizirane brigade 11. armijskog korpusa zabilježena su brojna odbijanja služenja i nespremnost na potpisivanje ugovora s ‘oficirima'”, navedeno je u saopćenju.

Rusi su srušili svoj avion, sabotiraju opremu, ne slušaju…

Da u redovima ruske vojske vlada neposluh potvrdili su i iz britanske obavještajne službe GCHQ.

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming izjavio je u srijedu da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršenje komandi, a između ostalog su slučajno oborili i jedan ruski avion.

Fleming je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama.

“Putin je uvelike krivo procijenio situaciju. Vjerujemo da mu se savjetnici boje reći istinu”, kazao je Fleming u govoru u Canberri na Australijskom nacionalnom univerzitetu.

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

“Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju izvršavati komandi, sabotiraju vlastitu opremu, a čak su slučajno oborili i vlastiti avion”, izjavio je Fleming.

Reuters navodi kako nije mogao trenutno dobiti nezavisnu potvrdu ove analize.

Kada je riječ o zapadnim sankcijama i tvrdnjama Rusije da će se okrenuti istoku i gradnji partnerstva s Kinom, Fleming je ocijenio da tu postoje rizici od prebliskog savezništva za oboje, a više za Kinu.

“Rusija razumije da će Kina dugoročno vojno i ekonomski postajati sve jača. Neki od njihovih interesa su sukobljen, Rusija bi mogla biti istisnuta iz jednadžbe”, smatra Fleming.