Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljene danas

Britanija uvodi nove sankcije, biće to jako snažan udarac ruskoj ekonomiji

vladimir putin – AA

Među proizvodima na koje su povećane carine su uvezena ruska votka, kao i izvozni artikli poput luksuznih vozila, vrhunske mode i umjetničkih djela

Vlada Velike Britanije u utorak je najavila nove sankcije Rusiji, kojima zabranjuje izvoz luksuzne robe visoke klase i uvodi nove uvozne carine na stotine proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine ključnih proizvoda u vrijednosti od 900 miliona funti (1,17 milijardi dolara) suočavaju se s novim uvoznim carinama, što predstavlja povećanje od 35 procentnih poena u odnosu na trenutne stope, navodi se u saopćenju Vlade.

Među proizvodima na koje su povećane carine su uvezena ruska votka, kao i izvozni artikli poput luksuznih vozila, vrhunske mode i umjetničkih djela.

“Mjere će prouzrokovati maksimalnu štetu ratnoj mašineriji Vladimira Putina, a minimizirati utjecaj na britanske kompanije dok se čelnici G7 ujedinjuju kako bi pokrenuli novi val ekonomskih sankcija Moskvi”, ističe se u saopćenju.

Velika Britanija prekinula je podršku financiranja izvoza Rusiji i Bjelorusiji i više neće izdavati nikakve nove garancije, kredite ili osiguranje za izvoz u te dvije zemlje.

“Oštre ekonomske sankcije umanjile su izglede za poslovanje u obje zemlje, a ova odluka dodatno odražava ekonomski učinak brzo eskalirajuće i nezabilježene akcije koju su poduzeli Velika Britanija i njezini saveznici”, dodali su iz Vlade.

Napominje se da će britanska izvozno-kreditna agencija nastaviti podržavati trgovinu s Ukrajinom s kapacitetom od 3,5 milijardi funti.