Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Zeland

Emotivne scene na treću godišnjicu terorističkog napada na džamiju u Christchurchu

20220315_2_52626208_74713426_Web

U džamiji Al Noor u Christchurchu na Novom Zelandu, prije tri godine u smrtonosnom terorističkom napadu ubijena je 51 osoba, a povrijeđeno ih 40

Emotivne scene mogle su se vidjeti u utorak u džamiji Al Noor u Christchurchu na Novom Zelandu, gdje je prije tri godine u smrtonosnom terorističkom napadu ubijena 51 osoba, a povrijeđeno ih 40.

Nije održan zvaničan komemorativni javni skup, ali su se mnogi preživjeli, prijatelji i rodbina nastradalih, kao i mještani okupili da obilježe taj tragičan dan.

Temel Atacocugu, koji je preživio napad iako je devet puta upucan u džamiji, proveo je proteklih nekoliko sedmica hodajući putem dužim od 350 kilometara kojom je išao ubica, od Dunedina do Christchurcha.

“Malo sam uzbuđen što je danas došao taj dan. Motivisan sam da stignem u džamiju” rekao je Atacocugu dok je napuštao grad Rolleston uoči posljednje dionice svoje šetnje.

Završio je šetnju u utorak u 13.40 sati po lokalnom vremenu, u isto vrijeme kada je terorista upao u džamiju 15. marta 2019. godine kako bi napao vjernike tokom džuma-namaza, molitve muslimana petkom.

Terorista, državljanin Australije, priznao je krivicu za ubistvo, pokušaj ubistva i terorizam. Izrečena mu je najstroža kazna u modernoj istoriji Novog Zelanda – doživotni zatvor, bez šanse za uslovnu slobodu. On se nalazi u strogo osiguranoj jedinici u zatvoru u Oklandu.

Atacocuguu su se na kraju njegove šetnje za mir pridružili šef policije Canterburyja i gradonačelnica Christchurcha, koja mu je poklonila Ponamu, tradicionalni maorski privjesak.

“Bio je veoma emotivan osjećaj biti u džamiji na današnji dan u ovo vrijeme i ne možete, a da se ne prisjetite šta se dogodilo tog dana“, rekla je gradonačelnica Lianne Dalziel.

John Price, komandant policije okruga Canterbury, naglasio je da je nakon napada 72 djece u zajednici ostalo bez roditelja.

“Bilo je 72 djece u ovoj zajednici koja su izgubila roditelja. To će zauvijek biti s nama kao društvu i zajednici. Ali, kao zajednica, mi smo rasli i postali jači, i mislim da smo pokazali svijetu šta mir i jedinstvo mogu učiniti ako im dozvolite da procvjetaju”, naglasio je Price.

Atacocugu je otišao do Islamskog centra Linwood, koji je bio druga lokacija koja je napadnuta 15. marta 2019. godine.

Mnogi Novozelanđani vjeruju da je teroristički čin tog dana pomogao u smanjenju islamofobije, ali kažu da još uvijek postoje “džepovi“ ekstremizma u društvu.

Mještani s kojima je ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala u Christchurchu bili su vidno uznemireni, prisjećajući se tragičnog događaja od prije tri godine.

“Samo se sjećam da je bila pucnjava i nisam mogao da shvatim šta je to i samo sam se osjećao ukočeno i u šoku. Nisam mislio da će se tako nešto ikada dogoditi na Novom Zelandu”, rekao je jedan od mještana Christchurcha za AA.

Drugi je, pak, kazao da je to “bila ogromna tuga“ i zaista užasno.

“Puno nevinih ljudi je tako besmisleno ustrijeljeno. Teško mi je da shvatim zašto biste to osjećali (mržnju prema islamu, op. a.)”, dodao je.

Još jedan Novozelanđanin rekao je za Anadolu Agency da, iako se osjeća sigurno u svojoj zemlji, u društvu postoje “džepovi“ koji izazivaju zabrinutost.

“Ja sam za jedinstvo širom svijeta. Ne mogu to osjetiti ovdje. Moramo se udružiti i biti jedno, a ne da se razdvajamo zbog religije”, istakao je on.