Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska javnost smatra da je Johnson pogrešan izbor za šefa diplomatije

boris johnson

Nakon što je novoimenovana britanska premijerka Theresa May na poziciju šefa diplomatije postavila Borisa Johnsona pojavila su se žustre rasprave u britanskoj javnosti u vezi sa zdravim razumom i umjerenom politikom nove čelnice zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Britanski mediji posebno navode kako je May i sama nekada bila protiv izjava i stavova koje je iznosio Johnson, bivši gradonačelnik Londona.

Johnson je, primjerice, ranije iznosio veoma uvredljive izjave protiv američkog predsjednika Baracka Obame i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Jedne prilike za Hilary Clinton je također kazao da liči na medicinsku sestru – sadistu, koja radi na psihijatriji.

Brojni britanski mediji navode kako je zbog kontroverznih izjava Johnson najlošiji izbor na poziciju osobe koja ima zadaću da uspotavlja odnose Londona sa svijetom.

Johnson također ima vrlo drugačije stavove od establišmenta, naročito kada je riječ o vanjskoj politici. Naime, prošle godine je objavio je tekst u listu “The Telegraph” u kojem je pozvao na saradnju s Vladimirom Putinom i Basharom al-Assadom u Siriji.

Pojedini britanski mediji su podsjetili da Johnson ima tursko porijeklo, obzirom da je praunuk Ali Kemala, zvaničnika nekadašnjeg Osmanskog carstva.

List “Guardian” je naveo da je May nakon postavljanja Johnsona za ministra vanjskih poslova ozbiljno ugrozila glas zdravog razuma i umjerenosti.

Johnson je inače slovio i za vodećeg kandidata za novog stanara Downing streeta, ali je na kraju odustao od te ideje. Zastupnik vladajuće Konzervativne stranke bio je glavni zagovarač kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Johnson je prvi čovjek britanske prijestolnice bio u dva mandata, od 2008., a reizabran je 2012. godine.

Iako je u krugovima konzervativnih aktivista veoma cijenjen zbog britkog jezika, euroskepticizma i neposrednosti, nerijetko se isticao ispadima i gafovima u javnosti.