Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lizz Truss

Britanska ministrica vanjskih poslova objavila nove sankcije Rusiji

New Project (44)

Putin je bio zbunjen našim kolektivnim odgovorom. Zato pribjegava sve ekstremnijoj retorici, rekla je ministrica

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Lizz Truss objavila je kako je Britanija uvela nove sankcije Rusiji kako bi podržala Ukrajinu koja je “suočena sa ruskom barbarskom invazijom”.

Najveće ruske banke su isključene iz finansijskog sistema Ujedinjenog kraljevstva, ruskim kompanijama je uskraćen pristup britanskom tržištu kapitala i zabranjen je izvoz roba i usluga ključnih za ruske ekomske i vojne interese.

Truss je kazala kako je Ukrajina pretrpjela strašne napade, a nevini ljudi, uključujući i djecu, izgubili su živote.

“Putinova invazija ne ide po planu. Očekivao je da će brzo zauzeti gradove i povlačenje Ukrajine. I očekivao je da će Zapad biti podijeljen.

Umjesto toga, njegove snage susrele su se junaštvom predsjednika Zelenskog i odlučnošću ukrajinskog naroda.

U susret ga je dočekao ujedinjeni zapad – zajedno s našim prijateljima diljem svijeta – i mi smo poduzeli odlučnu akciju.

Danas smo djelovali sa SAD-om, EU, Japanom i Kanadom kako bismo rusku središnju banku odvojili od naših tržišta. Rublja je zbog toga pala za više od 40 posto. S ruskog tržišta dionica zbrisano je čak 250 milijardi dolara. A danas je njihova berza zatvorena.

EU, Njemačka, Švedska i drugi slijede naše vodstvo u pružanju odbrambenog oružja Ukrajini. Njemačka je zamrznula Sjeverni tok 2. Putin je bio zbunjen našim kolektivnim odgovorom. Zato pribjegava sve ekstremnijoj retorici.

Ali, naravno, situacija je i dalje strašna, poručila je Truss, te dodala:

– Vlada i narod Ukrajine suočeni su s kontinuiranim napadom. Dani koji su pred nama vjerovatno će biti još teži.

Velika Britanija i naši saveznici morat će proći kroz neke ekonomske poteškoće kao rezultat sankcija. Ali naše teškoće nisu ništa u poređenju s onima koje je podnio narod Ukrajine. Broj žrtava raste, a više od 300.000 ljudi već je raseljeno.

Ovo je borba za slobodu i samoopredjeljenje Ukrajine. Ali to je i borba za slobodu i demokraciju posvuda. I za opstanak cijele i slobodne Europe, rekla je, između ostalog, britanska ministrica.