Globus

izboden nožem

Britanska policija: Ubistvo poslanika Amessa je teroristički napad

16/10/2021

Metropolitan policija, čiija kontrateroristička jedinica predvodi istragu ubistva, navodi u saopćenju objavljenom u subotu ujutru da je napad nožem teroristički incident

Brianski poslanik David Amess izboden je nožem do smrti u crkvi u Essexu u petak, u kako ga je policija nazvala, terorističkom napadu.

Amess (69), iz konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona, više puta je izboden nožem u napadu sredinom dana u metodističkoj crkvi Belfairs u Leigh-on-Sea, istočno od Londona.

Metropolitan policija, čiija kontrateroristička jedinica predvodi istragu ubistva, navodi u saopćenju objavljenom u subotu ujutru da je napad nožem teroristički incident.

– Rana faza istrage otkrila je potencijalnu motivaciju povezanu s islamskim ekstremizmom – dodaje policija.

Dvadesetpetogodišnji muškarac uhapšen je na mjestu napada pod sumnjom za ubistvo, a detektivi su saopćili da kontrateroristički zvaničnici predvode početnu istragu.

– U okviru istrage, policajci trenutno vrše pretrage na dvije adrese u regiji Londona – saopćila je policija, dodajući kako vjeruje da je osumnjičeni, koji je trenutno u pritvoru, djelovao sam, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.