BiH

Zavod za javno zdravstvo KS

U Kantonu Sarajevo 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo šest osoba

16/10/2021
FOTO: Ilustracija

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 972 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila su se 144 osobe, a šest ih je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 178 pacijenata, od kojih je 165 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,80 posto. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 106 oboljelih od Covid-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 72. Na respiratoru je sedam pacijenata, dok ih deset koristi neinvazivnu ventilaciju.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 137, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 228 – ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U toku proteklog dana, aplicirane su ukupno 1.204 doze vakcina, i to: 528 na Zetri, 660 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 16 doza putem mobilnih timova na terenu.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.