Pentagon

SAD će platiti odštetu porodicama civila ubijenih u zračnom napadu u Kabulu

aerodrom kabul (5)

Glasnogovornik Ministarstva odbrane (Pentagon) John Kirby rekao je da se unutar Ministarstva ulažu potrebni napori kako bi se pomoglo porodicama Afganistanaca koji su izgubili živote da se presele u SAD

Sjedinjene Američke Države (SAD) obećale su da će isplatiti odštetu rodbini desetero Afganistanaca koji su poginuli u zračnim napadima, izvedenim u augustu u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ministarstva odbrane (Pentagon) John Kirby rekao je da se unutar Ministarstva ulažu potrebni napori kako bi se pomoglo porodicama Afganistanaca koji su izgubili živote da se presele u SAD.

Kirby je kazao da je odluka o isplati odštete porodicama donijeta nakon sastanka između Colina Kahla, podsekretara za odbrambenu politiku, i Stevena Kwona, osnivača i predsjednika Nutrition and Education International (NEI), dobrotvorne organizacije sa sjedištem u SAD-u u kojoj je radio Zemari Ahmadi koji je poginuo u napadu.

SAD su izvele zračni napad u blizini Aerodroma u Kabulu 29. augusta, kada se trebao završiti proces povlačenja iz Afganistana.

U napadu je poginulo deset civila, uključujući sedmero djece.

General Kenneth McKenzie, komandant Centralnih snaga SAD-a (CENTCOM), izjavio je da je preuzeo punu odgovornost za napad i izvinio se.

McKenzie je ranije kazao da razmišljaju o isplati odštete porodicama Afganistanaca koji su poginuli u septembru.