Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raste broj zaraženih

Britanska zdravstvena služba pod velikim opterećenjem zbog omikrona

Britanija_Liverpool_koronavirus_Xinhua (1)

Bolnice u regiji Greater Manchester saopćile su da će pauzirati neke nehitne operacije usred sve većeg uticaja COVID-19 i odsustva radnika

Rastuće infekcije koronavirusom opterećuju zdravstveni sistem Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Boris Johnson je u utorak rekao da zemlja ima “šansu da izbjegne” porast infekcija uzrokovan omikron varijantom bez nametanja strogih mjera izolacije.

On bi u srijedu poslijepodne trebao odgovarati na pitanja u Parlamentu i dati izjavu o COVID-19.

Potvrđene nove infekcije širom Ujedinjenog Kraljevstva u utorak su skočile na rekordnih 218.274, 15 posto više od prethodnog maksimuma postavljenog 31. decembra.

Međutim, nedosljedno izvještavanje tokom perioda praznika možda je uzrok za ovako veliki broj zaraženih.

Bolnice u regiji Greater Manchester saopćile su da će pauzirati neke nehitne operacije usred sve većeg uticaja COVID-19 i odsustva radnika.

“Trenutno su pod ekstremnim pritiskom sa omikron varijantom, sa brojem pozitivnih slučajeva i povećanjem hospitalizacija, a u ovom trenutku u (zimskom) vremenu kada inače imaju veći pritisak i broj hospitaliziranih”, kazala je Gillian Keegan, ministrica u britanskom Ministarstvu zdravstva.

Daily Telegraph je u srijedu objavio da britanska vlada razmatra ublažavanje procedura testiranja kako bi omogućila ljudima koji su bili pozitivni da se brže vrate na posao.