Globus

dva favorita

Britanski Konzervativci objavljuju Johnsonovog nasljednika 5. septembra

12/07/2022

Liz Truss, aktuelna ministrica vanjskih poslova i Rishi Sunak, bivši kancelar su među favoritima za Johsonovog nasljednika

Britanska Konzervativna stranka objavit će nasljednika premijera Borisa Johnsona 5. septembra nakon glasanja među članovima stranke, na osnovu pravila koja su dogovorili stranački zvaničnici u ponedjeljak.

Konzervativna stranka saopćila je da će se tokom poštanskog glasanja među članovima stranke odlučivati o izboru između dvoje kandidata izabranih za završno glasanje u okviru ubrzanog procesa selekcije među 11 kandidata koji su do sada objavili svoju kandidaturu, prenosi Reuters.

Liz Truss, aktuelna ministrica vanjskih poslova i Rishi Sunak, bivši kancelar su među favoritima za Johsonovog nasljednika.

Glasanja počinju već u srijedu, Kandidati će trebati podršku 20 zastupnika kako bi ušli u prvi krug, a još 30 zastupnika morat će ih podržati u četvrtak ako žele ući u drugi krug.

Održat će se niz glasanja s eliminacijom najlošije plasiranog kandidata dok ne ostanu dva. Posljednja dva će ići dalje u glasanje članova stranke putem pošte, koje će se održati diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Novi čelnik Konzervativne stranke bit će objavljen 5. septembra i potom će postati premijer Velike Britanije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.