Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Britanski obavještajci: Eksplozija na Krimskom mostu “dirnuće Putina”

krimski1

Opseg štete na željezničkom prelazu je neizvjestan, rečeno je, ali bi bilo kakav ozbiljan poremećaj njegovog kapaciteta “vrlo vjerovatno negativno uticao na ruske snage na jugu Ukrajine”

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj u kojem se fokusira na eksploziju mosta koji spaja Krim i Rusiju.

U izvještaju se konstatira kako bi šteta od subotnje eksplozije na Krimskom mostu mogla imati značajan uticaj na već načetu rusku sposobnost da održi svoje snage na jugu Ukrajine.

Obavještajci navode i da će eksplozija “vjerovatno dirnuti predsjednika Putina” iz više razloga, uključujući i onaj da se dogodila nekoliko sati nakon njegovog 70. rođendana. Napominju i da je on lično sponzorirao i otvorio most, a izvođač mu je bio prijatelj iz djetinjstva.

Ministarstvo je saopćilo da je željeznički dio mosta odigrao ključnu ulogu u premještanju teških vojnih vozila na južno bojište tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Opseg štete na željezničkom prelazu je neizvjestan, rečeno je, ali bi bilo kakav ozbiljan poremećaj njegovog kapaciteta “vrlo vjerovatno negativno uticao na ruske snage na jugu Ukrajine”.

Poziv na odmazdu

Ruski dužnosnici, kako oni u Moskvi tako i oni u okupiranim dijelovima Ukrajine, pozvali su na osvetu zbog eksplozije koja je u subotu teško oštetila Krimski most koji povezuje Krim i Rusiju.

“Protiv nas se vodi neskriveni teroristički rat”, rekao je zamjenik ruske vladajuće stranke Oleg Morozov novinskoj agenciji RIA Novosti.

Agence France-Presse citirala je ruskog dužnosnika u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson Kirila Stremousova, koji je rekao:

“Svi čekaju osvetnički udar i izgledno je da će on doći.”

Javio se i Vladimir Rogov, proruski čelnik u okupiranom dijelu Zaporižje, koji je poručio da “teroristička Ukrajina mora biti uništena”.

Zanimljivo je da se o raznesenom mostu još nije oglasio Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, koji je inače vrlo žestok u istupima prema Ukrajini i Zapadu.