Globus

sastanak sa zelenskim

Britanski premijer: Ne isključujemo slanje borbenih aviona Ukrajina

08/02/2023

Sunak je potvrdio da su borbeni avioni bili tema današnjeg razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Britanski premijer Rishi Sunak tvrdi kako “ništa nije isključeno” kad je u pitanju pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Podsjeća da je Velika Britanija, iza SAD-a, bila najveći pojedinačni donator vojne opreme Ukrajini prošle godine i prva članica G7 koja je najavila borbene tenkove Ukrajini.

Kaže kako vjeruje da je upravo njegova zemlja predvodila “međunarodne razgovore” koji su doveli do toga da druge zemlje isporuče tenkove Ukrajini.

Sunak je potvrdio da su borbeni avioni bili tema današnjeg razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Naglašava da je odluka o obuci ukrajinskih zračnih snaga na avionima NATO standarda “prvi korak u mogućnosti pružanja naprednih aviona”.

“To je proces. Potrebno je neko vrijeme. Danas smo započeli taj proces. To je zato što želimo podržati predsjednika i njegovu zemlju u ostvarivanju pobjede. Ništa nije izvan stola”, dodao je.

Zelenski je tokom zajedničke presice s britanskim premijerom poručio kako bi bez borbenih aviona mogao postojati rizik od “stagnacije” u ukrajinskoj borbi protiv Rusije.

“Upravo ste me pitali šta će se dogoditi ako ne dobijemo ove borbene avione ili rakete većeg dometa, ili ako ne budemo imali municije”, počeo je Zelenski svoj odgovor na pitanje.

“Bez oružja o kojem sada raspravljamo i oružja o kojem smo razgovarali s Rishijem ranije danas i kako će nam Britanija pomoći, znate, sve je ovo vrlo važno. Bez toga bi došlo do stagnacije koja neće donijeti ništa dobro”, poručio je ukrajinski čelnik.

Dodao je da su oklopna vozila trenutni prioritet kada je u pitanju potiskivanje ruskih trupa, ali da su prioritet i “projektili većeg dometa” te da je “vrlo zahvalan što je Britanija konačno čula” ukrajinske zahtjeve. Također je iskazao nadu da će se drugi saveznici pridružiti u pružanju takvog oružja.

Rusko upozorenje

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji danas je upozorilo London da ne šalje borbene avione Ukrajini, rekavši da bi takav potez imao “vojne i političke posljedice za evropski kontinent i cijeli svijet”, objavila je agencija TASS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.