Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer se žali što Rusi pomažu “Assada mesara”

David Cameron

Britanski premijer David Cameron se požalio u subotu da ruska vojna intervencija u Siriji samo pomaže predsjednika Bašara el-Assada, kojega naziva “Assad mesar”, kao i da je “pogoršala situaciju” na terenu.

– Očigledno je da Rusija ne pravi nikakvu razliku između grupe Islamska država i legitimnih sirijskih opozicijskih grupa. Kao rezultat toga, on pomaže mesara Assada i samo pogoršava situaciju – naglasio je Cameron.

– Arapski svijet ima apsolutno pravo da osudi rusku intervenciju, dodao je premijer koji je govorio iz svog izbornog stožera u Oxfordshiru prije odlaska u Manchester na kongres konzervativne stranke.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon je već insistirao u subotu u razgovoru u Sau-u da je samo jedan od 20 udara ruske zračne vojske pogodio grupu Islamska država (IS).

Naši dokazi ukazuju da oni izbacuju nenavođenu municiju na sektore koje posjećuju civili, ubijajući civile, i da izbacuju municiju na snage Sirijske slobodne vojske koja se bori s Assadom. Rusija “podržava Assada i podržava patnje”, rekao je on.

Ministar je, međutim, rekao da će vlada raspravljati o produženju učešća Velike Britanije u zračnim kampanjama protiv IS-a, ocijenivši “moralno pogrešnim” ne gađati organizaciju u Siriji.

London bombarduje trenutno samo položaje IS-a u Iraku.