Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vožnjom kroz Sarajevo biciklisti ukazali na svoje probleme

biciklisti-sa1

Deseta “Kritična masa”, vožnja biciklom kroz Sarajevo održana je danas u organizaciji Biciklističkog kluba “Trek Team Sarajevo”.

Kolona je krenula ispred Zemaljskog muzeja, a kretala se do bazena na Otoci nakon čega će se vratiti na polaznu tačku gdje će se održati kratko druženje.

Senad Bećković, predsjednik Biciklističkog kluba “Trek Team Sarajevo” i jedan od organizatora “Kritične mase” Sarajevo kazao je za AA da su na današnjem događaju očekivali oko 500 biciklista.

biciklisti-sa

“Kritična masa se generalno bavi problematikom biciklista, odnosno njihovom sigurnošću obzirom da mi nemamo biciklističke staze prisiljeni smo voziti glavnim ulicama i naravno samim tim je naša sigurnost diskutabilna i ugrožena. Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na ovu populaciju koja u jednom gradu kao što je Sarajevo, koji nije biciklistička”, istakao je Bećković.

Podsjetio je da je na prethodnih devet događaja bilo između 200 i 300 biciklista.

“Ne zaustavljamo saobraćaj. Poenta je da se saobraćaj ne zaustavlja. Idemo jedan iza drugog. Krajnji cilj je da se što više izgradi biciklistička infrastruktura”, naglasio je Bećković.

 

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović bio je među današnjim učesnicima vožnje biciklom. Poručuje da na ovaj način pokazuju da je Sarajevo grad biciklizma.

“Sarajevski biciklisti znaju propise i ravnopravni su učesnici u saobraćaju”, poručio je Čović.

biciklisti-sa2

Napominje da se na ovaj način podiže i svijest o zdravstvenim prednostima vožnje biciklom, ali i da na taj način smanjuju broj motornih vozila na sarajevskim ulicama i time i zagađenje grada.

Haris Jordamović je na ovu vožnju došao sa suprugom.

Kako kaže, podržava inicijativu da se naprave saobraćajnice za bicikliste kako bi se i pješaci zaštitili od njih.

Bračni par Emily i John Shelly iz Engleske također, su bili među današnjim biciklistima. John je ‘80-tih godina bio u Sarajevu kao student i sada su došli da posjete bh. glavni grad. Emily kaže da su čuli za ovaj događaj i odlučili su da učestvuju u njemu.

Ona je Kanađanka i ističe da na ovaj način žele pružiti podršku svim ljubiteljima biciklizma.