Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael Clarke

Britanski vojni analitičar: Ukrajinci bi mogli platiti skupu cijenu ulaska u Herson

ezgif-5-24a5ac00ad

Clarke navodi da su Rusi velik dio opreme uspješno povukli sjevernije, ali su se mnogi mobilizirani vojnici utopili u rijeci Dnjepar zbog panike nastale tijekom povlačenja

Odbrambeni i sigurnosni analitičar Sky Newsa Michael Clarke uvjeren je da su ruske snage ostavile mnogo zamki i da će Ukrajinci platiti skupu cijenu ulaska u Herson, nakon što su Rusi u srijedu donijeli odluku o povlačenju iz grada.

Clarke navodi da su Rusi velik dio opreme uspješno povukli sjevernije, ali su se mnogi mobilizirani vojnici utopili u rijeci Dnjepar zbog panike nastale tijekom povlačenja.

Clarke pretpostavlja da bi u Hersonu moglo doći do uličnih nereda zbog pokušaja utjerivanja pravde te strahuje da bi situacija mogla eskalirati. Uprkos trenutnoj ushićenosti, Ukrajinci bi se vrlo brzo mogli suočiti s ozbiljnim problemom, vjeruje Clarke.

Ruske trupe se žele konsolidirati na istočnoj obali rijeke, gdje će vjerovatno pokušati bombardirati Herson topništvom, slično kao što su učinile s Mariupoljem i Severodonjeckom. Tvrdi kako je povlačenje iz Hersona noćna mora za rusku propagandu.

Stoga predlaže Ukrajincima da pokušaju potisnuti Ruse 30 ili 40 km na istok. Ukrajinske snage će morati izvršiti veliki manevar da okruže ili izvrše pritisak na ruske snage da se povuku, zaključuje Clarke, prenosi Index.