Globus

carinski udar

Brnabić: Srbija podnijela zahtjev CEFTA-i zbog mjera Prištine

27/11/2018

Zahtjev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN, prenosi Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić obavijestila je večeras građane Srbije da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtjev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta.

“Oni od sutra, od primanja zahtjeva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da riješe problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama”, objasnila je Brnabić novinarima.

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne riješi problem u narednih 90 dana, Srbija u skladu sa CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zahtjev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN, prenosi Tanjug.

“Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvijek je poštovala sporazum sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i evropske vrijednosti”, kazala je premijerka.

Napomenula je da Srbija neće nasjedati na provokacije i neće uvoditi kontramjere, a nastavit će da sarađuje sa partnerima u regionu, prije svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim mjerama Prištine.

“Radit ćemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbjegla prijeteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srpskog naroda”, naglasila je.

Brnabić je najavila da će Vlada izvještavati građane o svim daljim koracima koje će preduzimati Srbija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.