Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijat zločina

Horor priča iz KPZ-a u Valjevu: Starca preklao zašiljenom kašikom, a razlog je majka

zatvor

O ubici se već pisalo 2006. godine kada je bio žrtva porodičnog nasilja. Tadašnji nevjenčani partner njegove majke P. M. nanio mu je teške povrede peglom i cigaretama po cijelom tijelu

Zatvorenik B. D. (83) kojeg je u stacionaru valjevskog zatvora zašiljenom kašikom preklao 17-godišnji K. J, ipak nije bio nasumična žrtva, već su motiv za ubistvo uvrede, koje je tinejdžeru uputio ubijeni, saznaje „Blic“ iz izvora bliskih istrazi.

Tinejdžeru, koji se u valjevskom Kazneno-popravnom zavodu za maloljetnike, nalazio na odsluženju dvogodišnje kazne zbog teških krađa, sudija za maloljetnike Višeg suda u Šapcu odredio je pritvor i on se nalazi u pritvornoj jedinici tog suda.

– Do ubistva je došlo nakon svađe i međusobnog vređanja, a K. J. je ispričao da mu je B. D. psovao porodicu i majku, što ga je posebno pogodilo, s obzirom na to da mu se majka, također, nalazi u zatvoru. Zbog toga je nasrnuo na svog cimera u bolesničkoj sobi, zašiljenom metalnom kašikom mu prerezao vrat, a onda mu čak i šakom izvadio grljkan – navodi naš izvor, objašnjavajući da su trojica ostalih zatvorenika smještenih također u stacionaru, za to vrijeme spavali.

Po saznanjima „Blica“, K. J. je jedan dio kazne, s obzirom na svoje vrlo osjetljivo i labilno psihičko stanje proveo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Odatle je, prije nekoliko mjeseci, vraćen u stacionar valjevskog KPZ-a, jer po zakonu o izvršenju zavodskih sankcija kao maloljetna osoba ne smije da bude izolovan i sam u zatvorskoj ćeliji.

K. J. je prije odlaska u zatvor boravio u Domu za nezbrinutu djecu u Beogradu, a njegov dosije pokazuje sklonosti ka samoubistvu i povrijeđivanju drugih osoba koje su mu blizini, što se ranije već dešavalo. Sagovornici „Blica“ eobjašnjavaju da je upravo teška porodična priča mladića „okidač“ za psihičke poremećaje i agresivnost koju ima.

Naime, o tinejdžeru se već pisalo 2006. godine kada je bio žrtva porodičnog nasilja. Tadašnji nevjenčani partner njegove majke P. M. nanio mu je teške povrede peglom i cigaretama po cijelom tijelu. Samo dvije godine kasnije, tinejdžerova majka V. J. uhapšena je kao saučesnik u ubistvu rođenog sina, mlađeg brata K. J, koga je njen novi vanbračni partner M. J. na smrt pretukao.

S obzirom da je maloljetnik, K. J. za ubistvo 83-godišnjeg cimera B. D. ne može biti osuđen na više od deset godina zatvora.

Ubijeni preuzeo krivicu nekog iz porodice

Što se tiče B. D, on je u zatvorski stacionar smješten zbog izuzetno teškog zdravstvenog stanja, a obdukcija nakon ubistva je pokazala da je ovaj osuđenik bolovao od kancera. On je iz sela Kožuar kod Uba, a u valjevskom zatvoru bio na odsluženju kazne zbog prevare.

Međutim, kako nezvanično saznaje “Blic”, B. D. je najvjerovatnije na sebe “preuzeo” odgovornost u postupku za prevaru koju je počinio jedan od članova njegove porodice, priznajući da je on počinilac.

Na taj način, praktično je nevin završio na izdržavanju zatvorske kazne gdje je, s druge strane, postao žrtva maloljetnika u stravičnom zločinu.