Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ublažavanje mjera

Brnabić: Stvorili su se svi uslovi za ukidanje vanrednog stanja u Srbiji

brnabic skupstina (1)

Predsjednica Vlade je navela da vanredno stanje ne treba da traje “ni dan duže nego što je potrebno”, te da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja

Stvorili su se svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji, uvedeno zbog pandemije koronavirusa, izjavila je danas predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić na sjednici Skupštine, na čijem dnevnom redu je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Brnabić je navela da vanredno stanje ne treba da traje “ni dan duže nego što je potrebno”, te da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja.

Prema njenim riječima, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se mjere postepeno ublažavaju kada se ispuni šest uslova koji su dostavljeni Ministarstvu zdravlja.

“Dokazi pokazuju da je prenošenje COVID-19 kontrolisano, što smo mi ispunili već duže od sedam dana. Pod dva, zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identifikuju, izoluju, testiraju i liječe sve slučajeve, kao i da prate i smještaju sve kontakte u karantin, što je sva sreća bio slučaj u Srbiji od prvog dana i to se nije promijenilo”, kazala je.

Među uslovima za ukidanje vanrednog stanja su i to da su “rizici od epidemije svedeni na minimun u okruženjima velike ranjivosti”, da se preventivne mjere uspostavljaju na radnim mjestima, kao i upravljanje rizikom od importovanja ili eksportovanja zaraze iz zajednica sa visokim rizikom prevršenja, dok je posljednji uslov da lokalne zajednice učestvuju u prelasku na blaže mjere.

Brnabić je ocijenila da su tri osnovna uslova ispunjena i dodala da je odgovorno od Vlade da se predloži ukidanje vanrednog stanja.

Danas nešto posle 10 sati, počela je sjednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu su, osim Prijedloga odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnijela Vlada Srbije i Prijedlog zakona o važenju uredbi koje je Vlada uz supotpis predsjednika Republike Srbije donijela za vrijeme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnijela Vlada Srbije.

Na početku sjednice, predstavnik opozicionog pokreta “Dveri” Boško Obradović zviždao je na pištaljku, zbog čega je nakon dvije opomene isključen sa sjednice.

Da Obradovića isprati obezbjeđenje tražila je predsjednica Skupštine Maja Gojković, zbog čega je određena i pauza u zasjedanju u trajanju od 20 minuta. Obradović nije želio svojevoljno da izađe iz sale, zbog čega ga je obezbjeđenje iznijelo sa sjednice.

Po ulasku u Skupštinu obavezno je mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, ali i nošenje zaštitnih maski i rukavica za sve prisutne.

Vanredno stanje u Srbiji na snazi je od 15. marta, a nakon što odluku o ukidanju istog usvoji Skupština Srbije, ona stupa na snagu nakon njenog objavljivanja u Službenom glasniku.

Prema podacima od juče u 15 sati, u Srbiji je od posljedica koronavirusa do sada preminulo 200 osoba, a registrovano je ukupno 9.677 oboljelih.