Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica Skupštine Srbije

Brnabić: Više od dvije trećine svijeta nije glasalo za Rezoluciju o Srebrenici

ana brnabic
Foto: SNS

Protiv rezolucije je glasalo 19 država, a 68 država je bilo uzdržano

Predsjednica parlamenta Srbije Ana Brnabić izjavila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Osjećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas”, rekla je Brnabić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici 23. maja usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici na plenarnom sastanku Generalne skupštine UN-a glasali su predstavnici 84 zemalja, među kojima su sve zemlje Kvinte (Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države), veliki broj članica Evropske unije i sve bivše jugoslovenske republike – osim Srbije.

Protiv rezolucije je glasalo 19 država, a 68 država je bilo uzdržano.

Ana Brnabić je ocijenila da one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju “jasan glas da nisu bile za rezoluciju”.

“Više od dvije trećine svijeta nije glasalo za rezoluciju”, rekla je predsjednica parlamenta u razgovoru za RTS.

Dodala je i da će “u svakom trenutku” biti uz države koje su u UN bile uz Srbiju i zahvalila svima koji su podržali stavove Beograda.

Državni vrh Srbije je u više navrata ocijenio da je Rezolucija o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici politička deklaracija kojom se želi staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda.