Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brod Aquarius sa 630 migranata stigao je u Španiju

aquaius

Brod Aquarius sa 630 migranata usidrio se u nedjelju u špansku luku u Valenciji, čime je završeno putovanje od 1.500 kilometara iz Italije, javlja Anadolu Agency (AA).

Medicinsko osoblje se iskrcalo sa talijanskog broda Dattilo u sedam časova, pratio ih je brod Aquarius s migrantima i još jedan talijanski brod za pomoć.

Brod Aquarius, koji su vodile pomoćne grupe SOS Mediterranee Sea i ”Doktori bez granica”, došao je do obale Sicilije prošle subote, kada je Italija odbila da mu dozvoli da se usidri i zatražila od Malte da to učini. Malta je također odbila zahtjev broda da se usidri, a onda im je Španija ponudila svoje luke udaljene 1.500 kilometara.

Španske vlasti obavijestile su da će ispitati slučaj svakog migranta da bi utvrdili da li ispunjavaju uslove da se kvalifikuju za azil u skladu s propisima ove zemlje.

Španski ministar rada Miguel Angel Abalos izjavio je u subotu da će migranti s broda Aquarius dobiti specijalno odobrenje da ostanu u Španiji mjesec dana prije nego što će biti tretirani prema zakonu bez izuzetka.

Abalos je također rekao da će španska vlada djelovati s osjetljivošću, ali u isto vrijeme i u okviru zakona s porukom Evropi da nema imigracionu politiku koja bi se odazvala izazovu s migrantima.

Brod pun migranata koji su bili prisiljeni da provedu više od osam dana na moru je prevozio 123 maloljetne osobe bez pratnje, 11 djece i čak sedam trudnica, prema izvještaju regionalnih vlasti Valencije.

Španija je prihvatila ponudu francuske vlade da uzme one migrante koji žele otići u Francusku kada se utvrdi da li ispunjavaju uslove za azil.

Odbijanje Italije i Malte da dopuste brodu Aquarius da uđe u njihove luke otvorilo je rasprave između članica Evropske unije o tome kako se nositi s novim izazovima imigracije.

Prema zakonima EU o azilu, migranti moraju zatražiti azil u zemlji preko koje prvi put ulaze u Evropsku uniju. U praksi, ova politika je stavila veliki teret na Italiju i Grčku, gdje je stotine hiljada tražilaca azila stiglo posljednjih godina.

U pokušaju da izbjegnu nasilne sukobe ili ekstremno siromaštvo, hiljade migranata svake godine kreće na opasno putovanje s dilerima droge da bi pronašli svoj put ka Evropi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 792 migranta umrla su tokom pokušaja prelaska preko Mediterana ove godine. Tokom prvih pet mjeseci 2018. godine, ukupno 35.455 migranata je stiglo do evropskih obala, od čega je 11.792 došlo u Španiju.