Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine brodova bile na čekanju

Brod izvučen iz Sueskog kanala, plovidba se nastavlja

Povezujući Sredozemno more s Crvenim morem, Sueski kanal glavni je linija globalne pomorske trgovine, jer brodovima omogućava putovanje između Evrope i južne Azije bez plovidbe po Africi

Ogromni kontejnerski brod Ever Given uspješno je izvučen nakon što je skoro sedmicu dana bio nasukan u Sueskom kanalu, izvijestila je u ponedjeljak egipatska uprava Sueskog kanala (SCA).

Brod je na putu prema luci Rotterdam i tamo bi trebao stići 31. marta, navodi website za praćenje brodova VesselFinder i pokazuje mapu koja prati brod Ever Given pod panamskom zastavom.

Kontejnerski brod od 224.000 tona zaglavio se i blokirao je vitalni plovni put prošlog utorka, nakon što je izgubio sposobnost upravljanja zbog golemih vjetrova i pješčanih oluja.

Incident je izazvao privremenu obustavu plovidbe u umjetnom kanalu, zadržavajući najmanje 321 brod na čekanju.

Nizozemska firma Boskalis sa svojim timom za hitne slučajeve Smit Salvage angažirana je od strane vlasnika Ever Givena da pomogne SCA-u u operacijama spašavanja.

Povezujući Sredozemno more s Crvenim morem, Sueski kanal glavni je linija globalne pomorske trgovine, jer brodovima omogućava putovanje između Evrope i južne Azije bez plovidbe po Africi, smanjujući tako udaljenost morske plovidbe između Evrope i Indije za oko 7.000 kilometara.

Kroz Sueski kanal prolazi oko 12 posto svjetske trgovine, prenosi Xinhua.